Roditeljstvo: Uredite dječiju sobu tako da bude idealan prostor za igranje i maštu

Evo na koji način trebate urediti dječiju sobu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Stigli su hladniji dani, brzo se spušta mrak i vaši mališani sve više vremena provode kod kuće. Roditeljima je period polaska u školu i dugotrajniji boravak djece kod kuće asocijacija na dječiju dosadu, gledanje crtića ili nestašluk samo kako bi privukli pažnju, ali i pisanje zadaće i ispunjavanje školskih obaveza.

Željeli smo vam pomoći u tome, te napravili nekoliko ideja da vaš prostor pretvorite u igru i maštanje u kojem će uživati svako dijete, prenosi Hayat.

Zanimljiv dezen

Tepih za dječiju sobu treba da bude funkcionalan, ali i da unese radost u prostoriju. Svakako treba da izdrži i sve njihove nestašluke, ali i bude u skladu s njihovim godinama.

Sigurnost i kvalitet

Izbor pravog kreveta je najvažniji element za uređenje dječijih soba. Pri izboru vodite računa o sigurnosti, odnosno kvalitetu izrade i materijala. Ako ikako možete, izbjegavajte krevete od lošeg materijala s nesigurnim spojevima. Pravo drvo s čvrstim podnicima je izdržljivo i vjerovatno će trajati cijelo djetinjstvo. Za djecu uvijek birajte prirodne i udobne materijale. Kako je dječija koža osjetljivija, dobar izbor su posteljine od organskog pamuka.

Radni sto

Zbog neodgovarajućeg namještaja djeca sjede pogrbljena. Da im s visoke stolice noge ubuduće ne bi visile u zraku ili prostor za noge ispod radnog stola bio premali, birajte stolicu s odgovarajućim naslonom za leđa. Dobro je kada je visina stola podešavajuća, jer omogućava rad sjedeći i stojeći, a uz to prati rast djeteta.

Prostor za maštanje

U dječiju sobu treba unijeti vesele boje. Zato, prije nego što unesete zanimljive dekoracije, konsultirajte se s djetetom. Poštujte njegove želje, prijedloge i izbor boja. Ipak će ono u tom prostoru provoditi najviše vremena.