Roditeljstvo: Trebaju li djeca zaista nositi sunčane naočale?

Koje naočale stručnjaci preporučuju i kada je pravo vrijeme za kupovinu istih?


Foto: ŠKOLSKI / Envato
Foto: ŠKOLSKI / Envato

Od sunca se štitimo na razne načine, a oči, svi dobro znamo, najbolje štitimo nošenjem sunčanih naočala. Ako imate dijete, možda posjedujete i nekoliko pari šarenih sunčanih naočala koje dijete nosi ili ne nosi, ovisno o raspoloženju.

Možda se pitate, ima li uopće od toga koristi ili već i maloj djeci žele uvaliti nešto što će vas skupo stajati, a bez nekog posebnog rezultata.

Uostalom, kada dijete nije premalo za sunčane naočale i ako ih kupujemo, što odabrati?

Dječije su oči osjetljive

Dječiji kapci i koža oko očiju puno je osjetljivija od naše. To omogućuje UV zrakama da puno lakše probiju kožu i naprave štetu. To može dovesti do problema s vidom i kožom, katarakte, raka kože ili makularne degeneracije.

Zato, odgovor na pitanje je da – kada su izložena UV zrakama, djeca bi svakako trebala nositi sunčane naočale. To je osobito važno na direktnom suncu, ali i u hladu ili po oblačnom vremenu.

Kada nije prerano za naočale?

Stručnjaci kažu da djeci ne trebate kupovati sunčane naočale prije šestog mjeseca. A što je s osjetljivošću? Evo zašto je baš to istaknuta dobna granica.

Naime, djeca mlađa od šest mjeseci uopće ne bi trebala biti izložena suncu. Naime, do te dobi, njihova je koža osjetljivija no ikad. Također, postoji mogućnost pregrijavanja jer djeca u toj dobi nisu u mogućnosti regulirati tjelesnu temperaturu. Manje se i znoje što sprječava hlađenje.

Zato, svoju bebu držite uglavnom u hladu. A što se tiče naočala, ako baš želite, možete ih pokušati nabaviti ako će ih beba željeti uopće imati na glavi i nađete li dovoljno male okvire, pišu Djecjaposla.com.

Na što paziti pri odabiru?

Morate naći naočale koje blokiraju 99 do 100 posto UVA i UVB zraka jer sve ispod toga je nedovoljno. Što se tiče okvira,izaberite što veće jer će tako naočale zakloniti veću površinu lica.

Naravno, nemojte uzeti prevelike da ne bi djetetu stalno ispadale s glave, treba i o tome voditi računa.

Također, pri kupovini obratite pažnju na izdržljivost materijala. Jer, velike su šanse da ih vaš mališan u igri sam baci s lica i li da mu padnu. Naočale koje će se odmah slomiti nisu isplative.

Stručnjaci predlažu naočale od polikarbonata jer je taj materijal izdržljiv i lagan. Pri kupovini raspitajte se i i za otpornost samih stakala.

I za kraj, još je jedna dobra ideja za djecu mlađu od godinu dana kupiti naočale s rastezljivom vrpcom koja ide oko glave. Tako ćete spriječiti njihovo učestalo padanje, ispadanje, klizanje i sve ostalo. Kako dijete raste, možete podešavati vrpcu!