Roditeljstvo: Šta napraviti kada beba stalno želi biti na rukama?

Nošenje “na rukama” razmazit će bebu: ima li u tome istine?


Foto: Envato
Foto: Envato

Nove roditelji muči niz pitanja kada dođu kući s bebom iz bolnice. Zašto plače? Zašto stalno gleda u strop? Spava li previše? Spava li premalo? Zašto joj se drugi prst na noz stalno trza? No, još jedno od gorućih roditeljskih pitanja je svakako ono je li moguće previše nositi svoju bebu?

Jer, mame su više manje programirane da podignu bebu isti čas kada ona zaplače. Što drugo učiniti nego utješiti svoje malo klupko? No treba li to činiti baš svaki put, iste sekunde kada beba ispusti prvi glas nezadovoljstva? Hoće li se beba tako previše naviknuti na takav način tješenja? Hoćete li razmaziti bebu s toliko držanja?

Ovaj tekst odgovorit će vam na jednostavan način na sva ta pitanja.

Zašto bebe žele da ih držite?

Da biste dobili odgovor trebate li držati bebu svaki put kada zaplače, prvo morate znati zašto beba uopće voli biti na rukama.

Naime, stručnjaci vole bebe u dobi do 4 mjeseca nazivati bebama u četvrtom tromjesečju. To je doba navikavanja na “vanjski svijet” izvan sigurnosti maternice. To, možete zamisliti, zna biti vrlo zbunjujuće i jako intenzivno iskustvo.

Nako 9 mjeseci boravka u toplom, sigurnom okruženju koje se pobrinulo za svaku njihovu potrebu, stvarni svijet se čini glasnim i hladnim. Da ne spominjemo da više ne čuju otkucaje majčinog srca što im nikako nije ugodno.

Bebe ovaj zvuk smatraju utješnim. Otuda njihova opsjednutost uspavljivanjem ili maženjem na vašim prsima. Oni samo traže to toplo, sigurno, blisko okruženje koje su imali dok su bili u maternici.

Mogu li bebu previše držati?

A sada odgovor koji ste svi čekali. Problem je u tome što je odgovor kompliciraniji od običnog da ili ne. Neki će reći da, apsolutno uvijek trebate držati svoju bebu! Drugi pak vjeruju da ćete ju time samo razmaziti.

Što je onda ispravno?

Stručnjaci kažu da previše nosite svoje dijete samo ako to nošene utječe na njihov fizički razvoj i sigurnost.

Na primjer, ako pretjerano držanje bebe onemogućuje da ona može vježbati i razvijati svoje mišiće ili ako se drži na rukama duže vrijeme dok spava, umjesto da spava na leđima u kolijevci što se preporučuje i što je sigurnije, pišu Djecjaposla.

Međutim, misliti da možete razmaziti svoju bebu držeći je potpuno jneutemeljeno.

Zapravo je sasvim suprotno. Držanje vaše bebe kad god je potrebno je sjajan način da roditelji stvore vezu i komuniciraju s djetetom. Kada su njihove potrebe zadovoljene, bebe znaju da su sigurne i utješene zbog čega će lakše vjerovati svojim skrbnicima. Dakle, nemojte se suzdržavati i podignite svoju bebu kada pokaže da vas treba.

Što ako nekad ne mogu uzeti bebu kada plače?

Iako možda želite podići svoju bebu svaki put kad zaplače, to jednostavno nije realno. Možda kuhate ručak, obavljate važan poziv, na WC-u ste ili nešto treće. Uglavno, niste čarobnjak.

U svakom slučaju, u redu je ako ponekad ne možete držati svoju bebu. Sve dok su u sigurnom okruženju i dok ih roditelj ima na oku, možete ih probati utješiti svojim glasom, bilo pjevanjem ili pričanjem. U tih par situacija neće im ništa biti od malo plakanja.

Također, kada ih podignete nakon pričanja i vježbanog tješenja, djeca uče važnu lekciju o odgođenom zadovoljstvu. Radi se o još većem zadovoljstvu koje nastupa nakon malo strpljivog čekanja, a to je ujedno i sjajna lekcija koja se uči od malih nogu.