Roditeljstvo: Ovo su zastarjela razmišljanja u odgoju djece kojih se trebamo hitno riješiti

Zastarjela razmišljanja i ideje mogu uzrokovati emocionalne probleme i nezadovoljstvo.


Ilustracija: Envato / Školski.ba
child mother home family homework daughter gir parent education laptop kid teaching childhood woman

Ne postoje savršeni roditelji niti idealan odgoj. Svi radim najbolje što možemo, no to ipak ne znači da će sva djeca postići i ostvariti svoj puni potencijal i da će usvojiti išta od onoga čemu smo ih učili.

Na kraju krajeva, mnoge ideje o odgoju nisu potkrijeljene nikakvim dokazima, a neke su “pregažene” modernijim vremenom.

Da, i sami ste svjesni da neke stvari koje su primjenjivali naši djedovi i bake, pa već i naši roditielji danas nisu popularne, a ako ih koristite, trebali biste ih odbaciti jer doista nisu niti tačne, pišu Djecjaposla.com.

Pokaži vikanjem ko je šef

Kako pokazati djeci tk oje šef osim da se dobro izderete? Povišen i strog glas, jednako je autoritet? Pa, i ne baš.

Ovakav način discipline može djetetu samo nanijeti emocionalnu štetu te povećati distancu između njega i roditelja.

Roditelji i dijete = najbolji prijatelji

Imati idealan, prijateljski odnos u kojem u svemu popuštate, iako vjerujete da se “dogovarate”, isto nije dobar za dijete. Naime, kako bi dijete u roditlju uvidjelo uzor prema kojem se treba ponašati, potrebno je poštivati neka pravila.

Dakle, roditelj je tu da ih postavlja, ali i da je dovoljno prijateljski nastrojen da mu dijete može sve povjeriti.

Upoređivanje djece

Ko barem 1000 puta u životu nije usporedio djecu. Pogledaj sestru kako je ona pospremila svoju sobu , a ti si neuredan i sve ti moram ponavljati dok skroz ne izgubim živce?! Kada su ocijene u pitanju poređenja su još češća.

Da se razumijemo, nemoguće ih je sasvim izbjeći. Ali, važno je uzeti u obzir da svako dijete ima svoje odlike i da ako je neko najbolji učenik u razredu, ne znači da je u svemu bolji. U takvim je situacijama bolje skoncentrisati se na pozitivne aspekte svakog djeteta i izbjegavati ih upoređivati.

Uspješni roditelji odgajaju uspješnu djecu

Roditelji koji žele da njihova djeca uspiju često ih potiču da sudjeluju u nizu izvannastavnih aktivnosti u kojima mogu usavršiti svoje talente.

Opsjednutost odgajanjem sretne, uspješne djece koja se ističu u bilo čemu što rade kontraproduktivna je jer rezultira mladima koji su zadovoljni ispunjavanjem očekivanja svojih roditelja umjesto da slijede vlastite interese i strasti.

Treba se suzdržati od “nanašanja” djeteta

Nemoj ga naviknuti na ruku, nešto je što je svaka mama od nekog “pametnijeg” čula milijun puta. Naravno, sve su to neke bapske priče koje su se prenosile generacijama, no vrijeme je da im se stane na kraj.

Naime, prvih nekoliko mjeseci bebe je osjetljivo razdoblje u smislu biologije. Kako bi se osjećala sigurno i zaštićeno, novorođenčad treba biti uz mamu. Kontakt je bitan za bebin zdrav razvoj i identifikaciju s roditeljima.

Dudu djetetu treba uzeti prisilno

 – Dijete ti još ima dudu? Mi smo našem to srezali u tri minute. Jednostavno smo je ubacili u smeće i nikom ništa. Malo je plakao i to je to.

I ovo ste sigurno više puta čuli. Što reći?

Liječnici preporučuju da bebe prestanu koristiti dudu između 2 i 4 godine kako bi se izbjegle abnormalnosti zuba i ovisnost.

Napuštanje dude za neku djecu može biti teško i stresno, stoga je ključno to raditi postepeno te ih pohvaliti kad god prestanu sisati. To umanjuje njihovu tjeskobu i strah. Također, periode odvajanje od dude možete umiriti masažom leđa ili maženjem.

Toplo obuci bebu jer će se inače prehladiti

Bebe ne mogu kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu, stoga upravo pretopla odjeća i pregrijanost može dovesti do povišene temperature. Također, beba može početi šmrcati i kašljati kao se nalazi u pregrijanoj prostoriji.

Male bebe trebale bi imati tek jedan sloj odjeće više nego odrasli, u prostoriji sobne temperature ili vani, a ako imaju povišenu temperaturu, trebao bi ih raskomotiti kako bi se rashladile.

Prehlade i viroze češće su kod djece koja hodaju bosonoga

Virusi nisu još nikome ušli kroz nožne prste i uzrokovali bolest. Ustvari, ne postoji niti jedna dokazana tvrdnja da da su prehlade kod djece izazvane upravo hladnim nogama.

No, slina koju je neko nenamjerno ispustio dok je pričao i koja je došla u kontakt s djetetovim nosom ili ustima, mogla bi prenijeti bolest poput obične prehlade,

Dakle, održavajte higijenu, perite ruke, naučite dijete da se malo izmakne kada neko kiše ili kašlje isamo ćete ga tako sačuvati od pretjeranih prehlada. A ako voli hodati bosonogo, bez straha mu dopustite.