Roditeljstvo: Ovih sedam stvari se mogu skrivati iza lošeg dječijeg ponašanja

Donosimo mogućih sedam mogućih razloga zbog kojih se vaše dijete ponaša nemoguće.


Foto: Envato
Foto: Envato

Djeca jasličke i vrtićke dobi mogu biti itekako ‘zeznuta’ sa svojim ispadima bijesa i zahtjevima, ali je li njihovo zločesto ponašanje samo to ili se nešto više krije iza njega?

1. Djetetu nije dobro, a nije svjesno toga

Čak i kad su djeca dovoljno stara da vam mogu reći da se ne osjećaju dobro, ponekad ne shvataju da se osjećaju tužno zato što su zapravo bolesna. Ako vam dijete ne kaže da ga boli uho ili grlo, mogli biste vrlo lako propustiti takve znakove. Zbog toga su djeca često mrzovoljna, cvile, prenemažu se i ‘zagorčavaju’ vaš život samo zato jer se tako i osjećaju.

2. Pruža otpor zbog znatiželje

Kao roditelji, često zaboravljamo koliko znatiželjni mališani mogu biti. Veliki svijet za njih je ogromno igralište prepuno novih stvari koje mogu proučavati, a čak i kad znaju da ne smiju šarati po zidovima – možda si ne mogu pomoći. Znatiželja je velik dio čovjekove naravi i ne smijemo podcjenjivati tu moć. Djeca često samo žele vidjeti kako bi izgledalo iskoristiti svoju sobu kao platno umjesto da to učine s komadom papira.

3. Nije dovoljno naspavalo

Foto: Envato
Foto: Envato

Ovo je očiti, ali važni razlog koji treba spomenuti. Postoji razlog zašto riječi ‘umor’ i ‘mrzovoljnost’ idu zajedno, a to je puno gore kod male djece. Kada se mališani ne naspavaju – mogu postati potpuno drugačiji mali ljudi oko kojih ne želite biti neko vrijeme.

4. Možda ‘kopira’ tuđe ponašanje

Mala djeca često uče na način da kopiraju druge: roditelje, braću i sestre, prijatelje pa čak i likove iz crtića! Stoga, kada dijete postane agresivno, nepristojno ili namjerno zločesto, razlog se često krije u oponašanju druge osobe jer djeca misle da je takvo ponašanje zabavno, kul ili ispravno, piše Miss7mama.24sata.hr.

5. Bori se s tjeskobom

Ako vaše dijete konstantno odbija ići negdje, nasilno je ili destruktivno – to može biti zbog toga jer se zapravo bori s tjeskobom. Na primjer, nervozno ili zabrinuto dijete može se osjećati prestrašeno zbog određenih situacija i prkosi vam kako bi izbjeglo te situacije. Djeca koja su ljubomorna i zabrinuta zbog mlađe braće i sestara i njihovog odnosa s roditeljima, mogu se također ponašati loše jer na taj način pokazuju te osjećaje.

6. Prisutan je neki drugi zdravstveni problem

Foto: Envato
Foto: Envato

Postoji puno drugih stanja koje djeca mogu razviti, poput autizma, poremećaja slušnog procesiranja, senzorne integracije, ADHD-a i Aspergerovog sindroma – sva stanja zbog kojih se mogu pojaviti oblici ispada bijesa, agresivnog ponašanja, nasilja, pružanja otpora i druga problematična ponašanja.

7. Ne zna da radi nešto loše

Čak i ako vaše dijete uskoro kreće u školu ili je već u školi, ima još puno toga za proći u svom razvoju, znanju i razumijevanju svijeta. Mi znamo što se dogodi ako ostavimo česmu u u umivaoniku otvorenom ili ako kažemo nepoznatoj ženi da izgleda debelo, ali ako djetetu ne objasnimo (puno puta) zašto to nije primjereno ponašanje, dijete neće shvatiti da radi nešto pogrešno. Nemojmo zaboraviti da djeca još uvijek uče i puno je toga što još ne znaju ili ne shvataju.

Samo polako

Sljedeći put kada vaše dijete ima ispad bijesa, ponaša se nasilno ili jednostavno nepristojno, zaustavite se i pitajte sebe: je li dijete zbilja samo zločesto ili je posrijedi nešto drugo? Kada dublje sagledamo svaku situaciju, otkrivamo što se zaista događa i učimo kako se postaviti, što će pomoći njihovom ponašanju i poboljšati ga dugoročno, ali i zaustaviti njihove muke i sačuvati naše duševno zdravlje.