Roditeljstvo: Ne nabavljajte ove kućne ljubimce ako imate malu djecu

Kućne ljubimce odaberite pažljivo i promišljeno.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dolazak kućnog ljubimca u kuću uvijek znači obavezu, a kada uz to imate i malo dijete, to znači balansiranje s nekoliko obaveza.

Također, o neki se ljubimcima teže brinuti nego o drugima, a neki jednostavno ne idu zajedno s djecom. Možda biste trebali razmisliti dvaput prije nego nabavite neku od sljedećih životinja:

Egzotične papige

Slatke pričalice zahtjevne su za održavanje. Ne samo da je njihova nabavka dosta skupa, već zahtijevaju i daljnje troškove u vidu hrane, grickalica, igračkica, vitamina, a ako se razbole, pa, potreban je i veterinar s posebnim znanjem.

Usto, treba imati na umu da neke egzotične vrste žive desetljećima, stoga ne maštajte o promjeni ljubimca nakon nekog kraćeg vremena…

I na kraju, papige baš i nisu mazna bića. Možda će trebati proći godine prije nego će vaše maleno imati neku “kvalitetnu interakciju” s papigom, prenose Djecjaposla.com.

“Džepni” ljubimci

Tu spadaju sve vrste miševa, činčile, hrčci, skočimiševi i slični majušni glodavci koji, kako i naziv kaže, stanu u džep. I ko ne bi pomislio, mali ljubimac, mala briga?

No, razmislite dvaput prije nego nabavite nešto od toga.

Kao prvo, glodavci nisu mazna bića, a većina ih bude u godinama u trenutku kada ih kupite u nekom pet centru. Njihova dob im onemogućava da se naviknu na ljudski dodir i izbjegavaju interakciju.

Dijete će naravno biti zbunjeno i razočarano što se ljubimac ne želi držati u ruci i maziti.

No, čak i ako je životinjica pitomija, njegova veličina je veliki “ne ne” kada su klinci u pitanju. Može se lako ozlijediti, zgnječiti, zgaziti i slično što djeci može biti vrlo traumatično.

I da ne zaboravimo napomenuti, većina njih budna je isključivo noću, a tada je buka pomalo…nepodnošljiva?

Tvorovi

Nisu džepni ljubimci pa možda mislite da su super izbor za djecu. Razmislite još jednom. Skupi su za nabaviti i skupi su za održavanje.

Nadalje, svi smo poznavatelji njihovog snažnog mirisa. Čak i ako im date otkloniti mirisne žlijezde, miris je i dalje intenzivan. I puno gori od prljevih pelena! Imajte na umu da im trebaju i jako veliki kavezi jer se vole kretati.

Dakle, treba osigurati prostoriju za veliki kavez, a ta će prostorija smrduckati.

I za kraj, tvorevi nisu pretjerano društveni, a ako ih se preplaši mogu postati i agresivni. Tada mogu i ugristi. Ne zvuči baš kao dobitna kombinacija s malom bebom.

Gmazovi

Gmazovi djeluju opušteno i nezahtjevno, no nisu baš mazni ni umiljati. Domet nježnosti im je sjediti na gazdi. To je manji problem kada je vaše dijete beba, no kako raste može postati frustrirano što s ljubimcem ne može ostvariti nikakav kontakt.

Gmazovi su također osjetljivi i mogu se lako povrijediti ako vam ispadnu ili ih nagnječite. Gmazovi nisu niti najčišće životinje koje postoje, a njihovu nastambu morate pak redovno čistiti.

Ne preporučuje se da ih nabavljaju ljudi lošeg imunosnog sustava, kao niti da žive pod istim krovom s djecom slabog imuniteta koaj su uz to mlađa od pet godina.