Roditeljstvo: Kako riješiti problem beba sa spavanjem?

Riješite uobičajene probleme sa spavanjem kako biste se i vi odmorili.


Foto: Envato
Foto: Envato

Uspavljivanje bebe ponekad može biti najnaporniji zadatak od svih. Malo mira i odmora vam je toliko blizu, i od njih vas dijeli, čini vam se, samo nekoliko minuta koje su potrebne da vaše djete napokon zaspe. Ali ono to uporno odbija, uprkos nošenju, hranjenju, ljuljanju, pjevanju, svemu!

Što još možete poduzeti i zašto je toliko teško zaspati, kada se vama čini da biste to mogli napraviti i stojećki?

Evo nekoliko uobičajenih problema sa spavanjem i rješenja za njih.

Ljuljaj me

Bebe obožavaju da ih se nosi i lagano ljulja, ali to ljuljuškanje, signalizira vam bol, ne može trajati vječno. Usto, iscrpljujuće je svaki put ljuljati bebu sat vremena prije nego izaspe, koliko god ona uživala u tome.

Kako ih uspavati bez toga?

Neki roditelji jednostavno “puknu” i odustanu bez ikakvog upozorenja. Ostave dijete u krevetiću da se dobro isplače i na kraju zaspe samo, jer su preiscrpljeni od svega.

Ako ipak niste za tu taktiku, morate pružiti svojoj bebi neku drugu asocijaciju na spavanje, a da se ne radi o nošenju.

Na primjer, neka to bude takozvana “bijela buka”. Idući put kada krenete s uspavljivanjem, lagano ljuljajte dijete uz bijelu buku. Nakon dva, tri uspavljivanja na ovaj način, ono će naučiti povezivati i taj šum sa uspavljivanjem te će lakše leći u krevetić i biti mirno uz dobro poznati zvuk.

Spavat ću svugdje, samo ne kod kuće

Primijtili ste da čim negdje izađete, krenete ili stignete, vaša beba zaspe snom pravednika i čini se da ju ni topovi ne bi probudili. Kod kuće je pak, rekli biste, posve drugačija priča.

No, u stvari bi trebalo biti obrnuto. Jer bebe privlače nepoznati zvukovi i slike te bi vani trebale biti stimuliranije i budnije. Možda vam, ustvari, kod kuće promiču znakovi kojima vam dijete signalizira da je umorno i ne uspavate ga kada bi trebalo spavati.

Zato, pažljivo gledajte. Je li nervozno iako je sito i presvučeno? Trlja li oči? Vuče li se za kosu? Postoj imogućnost da ste previdjeli te znakove, pa je vrijeme da napravite neke promjene u rasporedu spavanja.

Tada će dijete spavati kada treba u kući, a vani će biti budno, odmorno i znatiželjno.

Brzo, ali kratko

Zaspe li vaše dijete jako brzo, ali je 15 minuta kasnije već “odmorno” i spremno za akciju? Potom, nakon sat vremena, opet je umorno, pomalo razdražljivo i zijevanjem vam signalizira da bi opet moglo odspavati?

Što se to događa i zašto vaše dijete ne može odspavati nešto dulje? Smeta li mu nešto iz okoline? Je li mu prevruće ili prehladno? Smeta li mu neka buka? Ili vaše maleno još uvijek nije naučilo kako da se smiri i uspava samo dalje, kada se probudi nakon 15 minuta?

Poradite na ovom problemu. Ponekad djeca ne mogu spavati jer su jednostavno preumorna. Učinite okolinu što udobnijom i ugodnijom za dobar san. Kada primijetite da bi moglo biti vrijeme za spavanje, utišajte svu stimulaciju, usporite aktivnosti, buku i svjetla kako bi se djetetov organizam lagano smirio, pišu Djecjaposla.com.

Ako beba ne zaspe preumorna, san će biti duži i kvalitetniji.

Opire se snu

Dijete nikako ne želi zaspati, veselo je i družilo bi se, ali vi znate da je to uobičajeno vrijeme njegovog jutarnjeg spavanca?

Pa, možda je vrijeme da taj spavanac izbacite iz svoje rutine. Ako dijete taj dio dana može progurati u dobrom raspoloženju, lijepo napreduje, sretno je i aktivno, pozdravite se s vašim jutarnjim odmorom.

Normalno je da se dnevna spavanja s vremenom prorijede. Umjesto toga, pokušajte dijete uspavati poslijepodne ili u ranim večernjim satima, ovisno o signalima koje vam daje.