Roditeljstvo: Kako prepoznati spuštena stopala u dječijoj dobi?

Jedan od najčešćih problema u dječijoj ortopediji su ravna ili spuštena stopala, kako ih prepoznati?


Mr. med. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec.pedijatar / Foto: Avaz

Jedan od najčešćih problema u dječijoj ortopediji su ravna ili spuštena stopala. Od rođenja do završetka rasta oblik dječijeg stopala se mijenja.

Urođena i stečena

Uobičajeno je da se pod ravnim stopalom podrazumijeva stopalo kod kojeg je uzdužni svod više ili manje spušten.

Ravna stopala mogu biti urođena i stečena. Kod stečenih je prisutna i predispozicija za nastanak, odnosno nasljedni faktor.

Danas su djeca uglavnom prezaštićena u prvim godinama života, kada se formiraju svodovi jer ih roditelji često nose umjesto da hodaju pa su usljed toga mišići stopala nedovoljno ojačani i popuštaju pod dječijom težinom u periodu samostalnog hoda.

To se dešava i kod gojazne djece, kao i kod djece koja naglo izrastu. Nerijetko i sami roditelji nesvjesno prave greške koje vode ka pojavi ravnog stopala. To se najčešće očituje u ranom uspravljanju djeteta i poticanju toga da što ranije prohoda u periodu kada za to nije sazrio niti mozak niti lokomotorni sistem.

Ortoped i fizijatar

Ukoliko roditelji ili pedijatriji primijete ravna stopala, potrebno je konsultirati dječijeg ortopeda i fizijatra. Kod pregleda dijete treba stajati, dok se stopala posmatraju s prednje i stražnje strane.

Kod male djece nakon samostalnog prohodavanja vrlo je važan izbor odgovarajuće obuće.

Ako se ne reagira na vrijeme radi ispravljanja, djeca mogu kasnije u životu imati problem, bolove u kičmi, mišićima, brzo zamaranje, prenosi Avaz.ba.

Koji su simptomi

Većina djece s ravnim stopalom nema tegobe, pogotovo ukoliko se radi o fleksibilnom stopalu kod kojeg tokom rasta i razvoja djeteta spontano dolazi do formiranja svoda. Ukoliko se simptomi ipak jave, oni zavise od tipa deformiteta, a dijete se najčešće žali na bolove i grčeve u stopalu, nozi i koljenu, nestabilnost u skočnom zglobu, nespretnost pri hodu ili trčanju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče, brzo se zamaraju, izbjegavaju bavljenje fizičkim aktivnostima te imaju teškoće s obućom.