Roditeljstvo: Kako pomoći djeci da se sjete napisati zadaću?

Na ovaj način možete vaše mališane naučiti da rade zadaću.


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Većina roditelja je pod pritiskom da njihova djeca moraju ostvariti dobre rezultate u školi. Ta će vam odgovornost ponekad stvarati anksioznost, ali nije vaš posao osigurati im dobru izvedbu pod satom.

Zadaća je još jedna stvar koja se pojavljuje u školskom životu, a koja vam također može stvarati pritisak. Jer, mnogi roditelji vode bitku s djecom da se zadaća napravi te da je se dijete uopće i sjeti. Ponekad se borba oko pisanja zadaće pretvori u bitku za kontrolu, pišu Djecjaposla.com.

Dijete naime želi imati veću kontrolu nad svojim životom i izborima, a roditelj neizbježno smatra da je njegov posao da kontrolira mnoge stvari u djetetovu životu.

Tjerati i prisiljavati dijete na pisanje zadaće svaki dan, iscrpljujući je i u stvari nemoguć posao. No, ono što možete napraviti je podsjetiti dijete da postoji domaća zadaća koju treba napisati.

Evo kako.

Osmislite strukturu oko vremena pisanja zadaće

Kada je vrijeme za pisanje zadaće potrebno je postaviti neka ograničenja, rutinu i okvire koji će olakšati cijeli proces. Na primjer:

  • zadaća se piše uvijek u isto vrijeme
  • zadaća se piše uvijek na istom mjestu
  • u slučaju loših ocjena, potrebno je smanjiti vrijeme pred ekranom ili ono što odvlači djetetovu pažnju
  • ne započinjite s vikend aktivnostima prije nego je zadaća završena
  • smanjite stvari koje djetetu odvlače pažnju

Osigurajte posebno mjesto za pisanje zadaće

Dizajnirajte prostor za učenje za svoje dijete. Uspostavit ćete rutinu i dijete će povezati to mjesto s pisanjem zadaće i izvršavanjem svojih obaveza.

Radno mjesto ili kutak odvojen od ostatka ukućana osigurava mir, omogućava disciplinu i uklanja ometanja.

Prepoznajte mogućnosti svog djeteta

Neka djeca dođu kući i odmah se posvete izvršavanju svojih obaveza. Druga pak ipak trebaju napraviti malu pauzu od školskog dana koji je za njima. Morate prepoznati djetetove mogućnosti i omogućiti mu odmor ako mu je potreban.

Treba razumjeti posljedice nerada

Kada je pisanje zadaće u pitanju, trebate vjerovati u prirodne posljedice. Odnosno, ako dijete odluči “zanemariti” zadaću, treba pustiti da se suoči s posljedicama svojih odluka.

Kada dijete ne završi zadaću, učitelj će to primijetiti i ocijene će pasti. Bit će potrebno uložiti dodatni trud kako bi se ocijene popravile, što će zahtijevati i dodatni rad.

Nemojte se postaviti previše osuđujuće, ali pitajte dijete nekoliko pitanja pomoću kojih ćete shvatiti jesu li svjesno da su njegove ocijene posljedice ne pisanja zadaće.

Ne budite frustrirani

Možda ćete dijete trebati upozoriti na zadaću i nekoliko puta, posebno prilikom samog početka nove školske godine. No, ne dopustite da vas to iživcira jer normalno je da djeci treba vremena da uhvate priključak i ubace se u staru, radnu rutinu.

Zakažite poslijezadaćne aktivnosti

Ako vaše dijete treba poticaj da dovrši zadaću, smislite zabavne aktivnosti koje ćete raditi nakon. Razgovarajte s djetetom kako ćete se zabaviti, no zabavne aktivnosti mogu započeti samo po završetku zadaće.

Ako vaše dijete želi gledati TV ili igrati igrice, nema veze, zabavna aktivnost ne mora uključivati vas. Ali neka se sve to odgodi iza završavanja obaveza.