Roditeljstvo: Kako igranje igrica utiče na ponašanje djece?

Igrice nisu samo “ispiranje mozga”, a to je dokazala nova studija.


Foto: Envato
Foto: Envato

Da igrice nisu samo “ispiranje mozga” i gubitak vremena pokazuje nova studija čiji rezultati govore upravo suprotno. Prema njoj, djeca koja ih igraju bolja su u donošenju odluka od djece koja ne igraju. Također, studija pokazuje kako ta djeca imaju i bolje mentalno zdravlje od neigrača.

Naravno, svi bismo željeli da su nam djeca cijeli dan na svježem zraku, bave se sportom i istražuju, no ova generacija jednostavno nije takva. Zato je vrijeme da potražimo nešto pozitivno u njihovim navikama.

Uhvatite se za slamku koja vam se pruža i koja kaže da je kod djece koja učestalo igraju igrice uočena i pojačana aktivnost u određenim dijelovima mozga.

– Videoigre bi zapravo mogle biti koristan alat za treniranje mozga i donošenje odluka, pogotovo djeci kojima je to izazov, stoji u istraživanju.

Neki igrači su upravo za ovu studiju podijelili svoja zanimljiva iskustva oko dobrobiti igranja video igrica.

Tako su Timu Jordanu kao petogodišnjaku dijagnosticirali slabovidnost na jedno oko. Savjetovali su mu da pokrije svoje “dobro” oko i igra igrice gledajući sam slabijim okom.

Tim je zatim podijelio svoje iskustvo, odnosno da je njegovo gotovo pa slijepo oko uz igranje igrica postalo ono koje ima snažnu vizualnu obradu, pišu Djecjaposla.com.

Kako bi dovršili studiju, istraživači su prikupili sudionike te su polovini njih dali da igraju igrice, dok su ostali “pauzirali”. Zatim su sudionici zamoljeni da izvrše zadatak pritiskanja gumba ovisno o smjeru kretanja tačkica na ekranu.

Otkrili su da su oni koji su igrali videoigre imali puno brže vrijeme odgovora, a odgovori su bili i tačniji od onih iz grupe koja nije igrala igrice.