Roditeljstvo: Kako dijete natjerati da pije više vode?

Ima dosta djece koja ne žele da piju vodu i njihovi roditelji su na velikim mukama.


Foto: Envato
Foto: Envato

Stručnjaci kažu da djeca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osjetiti veliku količinu umora, imati neku vrstu vrtoglavice ali i glavobolje.

Međutim, ima dosta djece koja ne žele da piju vodu, i njihovi roditelji su na velikim mukama. Većina rado piju sokove uz koje unose i bespotrebne šećere, što treba izbjegavati, jer prevelika količina sokova može ugroziti i zdravlje deteta.

Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika

Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Djeca koja odmalena piju dovoljno vode neće je odbijati ni kasnije kada porastu.

Budite primjer

Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dijete. Budite primjer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana, pišu Bebe.avaz.ba.

Napravite raspored

Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primjer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata prije i poslije obroka također. Prije odlaska u krevet isto.

Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće

Dijete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dijete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osvježenje.

Neka dijete redovno jede voće i povrće

Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan dio ishrane.

Voda neka bude primamljiva

Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice… Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom djetetu.

Koristite lijepe flašice ili čaše

Djeca vole lijepe stvari, pa će i vodu više voljeti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.