Roditeljstvo: Kada je vrijeme da djetetu kupite prvi mobitel?

Je li vaše dijete dovoljno staro i odgovorno da bi imalo svoj mobitel?


Foto: Envato
Foto: Envato

Nema sumnje, uz mobitel uvijek možete biti u kontaktu sa svojim djetetom, bilo kada i bilo gdje. No, je li vaše dijete dovoljno staro i odgovorno da bi imalo svoj mobitel?

Vrijeme za prvi mobitel ne ovisi samo o dobi, već i zrelosti

Teška je to odluka za mnoge roditelje jer kao što smo napisali, nije samo dob ta koja je presudna. Prije nego odlučite, pročitajte koje su prednosti, a koji nedostaci.

Prednosti

Da, mobiteli su vrlo praktični. U bilo kojem trenutku možete nazvati dijete i poslati mu poruku te na taj način saznati gdje je, što radi, trebali doći po njega. Zbog toga se osjećate sigurno. U slučaju hitne situacije, s vaše ili djetetove strane, pomoću mobitela se možete brzo čuti i dogovoriti što i kako dalje. Na primjer, kasnit ćete po dijete u školu zbog zastoja – možete mu javiti da vas pričeka dodatnih 10 minuta i da ne treba krenuti samo kući.

Ovo su djelomično razlozi zašto roditelji djeci sve češće kupuju mobitele. Tako dvostruko više djece ima mobitele danas nego prije 10 godina. U Americi su podaci slijedeći: 85 posto tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina ima mobitele. Jednako tako i 69 posto djece u dobi od 11 do 14 godina te 31 posto djece stare od osam do 10 godina, pišu Djecjaposla.com.

Mobiteli se zato nerijetko kupuju i zbog manje rado spominjanog razloga. Taj je želja djece da se uklope. ako većina društva ima mobitel, poželjet će ga i vaše dijete kako bi bilo prihvaćeno. No, uzmite u obzir i neke negativne strane ranog posjedovanja mobitela:

Nedostaci

Zračenje

Svi ćemo odmahnuti rukom i reći kako je danas sve nezdravo. No, činjenica je da mobitel zrače. Doduše, ne onako kao kada odete na RTG, ali treba se zapitati koliko utječu na dječije zdravlje, pogotovo ako ih se počne koristiti u ranoj dobi?

Neke studije provedene 2011. godine nisu uspjele naći povezanost između korištenja mobitela i nastanka tumora na mozgu, no znanstvenici su također istaknuli kako se u to doba mobiteli nisu koristili često kao danas. Zaključak je da bi se trebale provesti nove, opsežne i dugotrajne studije kako bi se dobili pravi rezultati.

San

Ako dopustite djetetu da koristi mobitel i u krevetu prije spavanja, moguće je nekoliko neželjenih scenarija. Kao prvo, dijete će teško zaspati jer slika i zvuk na mobitelu stimuliraju mozak i razbuđuju dijete. Ako je dijete veće, hoće li zaista ostaviti mobitel ili će surfati po internetu ili pisati poruke i zbog toga ostati budno znatno duže nego bi trebalo?

Pedijatri su došli do spoznaje da mobiteli ometaju dječiji san. U nedavnoj anketi provedenoj u Americi otkriveno je da četiri od pet tinejdžera ide u krevet s mobitelom.

Budući da je san važan za dječiji razvoj dok god on traje, roditelji bi trebali odrediti granice korištenja mobitela. Dakle, na primjer, nema tipkanja nakon 21 sat i nošenja mobitela u krevet.

Odvlačenje pažnje

Mobiteli su izvrsni – za odvlačenje pažnje. Činjenica je da ako djeca mobitel koriste dok obavljaju neke druge aktivnosti, pišu zadaću, čitaju, crtaju, pogled će im stalno lutati prema mobitelu. Je li stigla poruka na koju moram odgovoriti? Sigurno ste i kod manje djece primijetili, ako im pustite crtić dok jedu, zaborave staviti zalogaj u usta (ako se hrane sami).

Djeca će nerijetko imati objašnjenje kako mogu obavljati dvije aktivnosti od jednom, no stručnjaci tvrde kako multitasking u stvari ne postoji. Kada istovremeno radite dvije stvari, ne posvećujete se niti jednoj dovoljno te ćete na kraju potrošiti i više vremena nego vam je stvarno potrebno da nešto obavite, dok će kvaliteta izvršenog biti upitna.

Dostupnost sadržaja

Telefoni uz poruke i pozive uvode djecu i u svijet socijalnih mreža, video i muzičkih kanala, filmova, igrica… Jeste li spremni da vaše dijete ima pristup svemu tome? Iako je dobro da dijete ima socijalnu interakciju, postoji mogućnost i od internetskog nasilja kojem ono može biti izloženo, ali i gledanja neželjenih, možda agresivnih ili vulgarnih sadržaja neprimjerenih za dob. Također, ako dijete dijeli svoju lokaciju, to može biti potencijalno opasno, kao i objavljivanje određenih informacija kada će otputovati s roditeljima i slično.

Informirajte dijete na vrijeme o svim opasnostima

Neke studije pokazuju kako rano korištenje mobitela može itekako uticati na dječiju koncentraciju stoga je potrebno ograničiti vrijeme provedeno na njemu.

Kada su djeca spremna?

Nemojte uzeti u obzir samo godine. Stručnjaci upozoravaju da su zrelost i odgovorno ponašanje puno važniji za odluku od djetetove dobi. Roditelji žele da njihova djeca budu samostalna, da mogu sama otići na igralište ili s društvom van, no jednako tako i da budu sigurna i mobiteli u tome mogu pomoći. Zato trebaju razgovarati s djetetom i pobrinuti se da oni mobitel koriste ispravno i sigurno.

Obratite pažnju na znakove: Gubi li vaše dijete stvari ili se prema njima ponaša odgovorno? Ponaša li se uglavnom odgovorno? Vjerujete li mu? Hoće li znati sigurno koristiti mobitel?

Također, napominju stručnjaci, dobro razmislite treba li vaše dijete uistinu mobitel ili je stvar u tome da ono želi mobitel? Dijete ga uistinu treba, pojašnjavaju, samo ako putuje samo od jednog mjesta do drugog.

Nadgledanje mobitela

Trebate li nadgledati što vaše dijete piše, s kime se čuje i je li aktivno na društvenim mrežama? Stručnjaci kažu da to nikako ne propustite. Djetetu se to možda neće svidjeti, ali možete mu objasniti da će povremeni nadzor biti uvjet da ima mobitel.

Šest pravila koja trebate postaviti:

  • kupite najjednostavniji mobitel
  • postavite ograničenja na mobitelu
  • postavite još ograničenja – kao na primjer ono koliko se mobitel tokom dana smije koristiti
  • postavite i sebi limit – ako ne želite da vaše dijete stalno “visi” na mobitelu, nemojte ni vi; ipak ste vi ogledni primjerak
  • pazite na zdravlje – pokušajte dijete naučiti da tijekom razgovora koristi slušalice za mobitel, zabranite spavanje s mobitelom ispod jastuka i slično
  • naučite dijete dobrom ponašanju – da mobitel ne služi za širenje glasina o nekome, objavljivanje tuđih slika bez nečijeg znanja ili komuniciranje sa strancima.