Roditeljstvo: Kada i kako se izviniti djetetu za svoje ponašanje?

Mislite da se roditelji ne bi trebali izvinjavati djeci jer sebi tako ruše autoritet ili jednostavno smatrate da su djeca premala da bi marila za izvinjenja?


Foto: Školski.ba / Freepik

U svakom slučaju, priznavanje pogreške otvara put komunikaciji i zdravijem odnosu s djetetom. Naravno, treba te se ispričati zbog pravih stvari, a idealna prilika je kada okrivite dijete za nešto te poslije saznate da ono za to nije odgovorno, pišu Djecjaposla.com.

Trebate se ispričati djetetu samo kada je u pitanju vaše ponašanje

Dakle idealna situacija za ispriku. Nemojte se ispričavati kada zatražite od djeteta da nešto obavi, a njega taj zahtjev uzruja. Ili: nemojte se ispričavati zbog ponašanja drugih ljudi, jer vi ne odgovarate za tuđe postupke. Evo još nekih situacija u kojima vaše dijete zaslužuje ispriku:

  • Kada vičete na njega i strogo ga kaznite, neprimjereno počinjenom djelu
  • Kada ga osramotite ili posramite pred drugima
  • Kada izgubite živce i reagirate previše emotivno
  • Kada dijete primijeti da ste se bezobrazno ponašali prema drugima
  • Kada ne održite svoju riječ

Kako se ispričati djetetu na način da ono to shvati te da isprika dopre do njega?

Ispričajte se onda kada se vi i vaše dijete dovoljno ohladite od cijele situacije. Ne ispričavajte se dok je dijete još ljuto.
Budite kratki. Ne morate sve naveliko objašnjavati. Najbitnije je da vaše dijete zna da vam je žao što ste tako postupili.

Ne kvarite svoju ispriku sa „ali“. Na primjer: Žao mi je što sam vikala na tebe, ali trebala si pospremiti svoju sobu. Jer to onda i nije isprika. Vaše dijete nije odgovorno za vaše neprimjereno reagiranje u određenom trenutku, već samo za nepospremanje sobe.

Pokušajte popraviti situaciju nekom lijepom gestom. No, neka to ne bude kupovina igračke, jer vam nije cilj da vas dijete prilikom svakog okršaja „žica“ nešto materijalno. Ali odlazak na sladoled ili zajednička šetnja mogle bi biti prave stvari s kojima možete pokušati.

Jednom kada ste se ispričali i možda napravil inešto lijepo, to je to. Nemojte da vas grize savjest ili da dijete razvlači vašu krivnju u nedogled. Naravno, ako očekujete da vaše dijete ne bude zlopamtilo, ne smijete biti niti vi. Kada vam se ispriča zbog nečega, prihvatite ispriku i ne durite se još iduća dva dana.