Roditeljstvo: Djeca koja spavaju 10 i više sati imaju bolje rezultate u školi

Uspostavljanje dobre rutine kad je riječ o spavanju, i prije polaska u vrtić, od vitalnog značaja za budući uspjeh u školi.


Foto: Školski.ba / Freepik

San je za djecu izuzetno važan. Da bi se razvijali pravilno – mentalno i fizički neophodno je da imaju dovoljno sna. Ali, roditelji to često zanemaruju jer simptome nedostatka sna lako je pogrešno tumačiti.

Školska godina je počela, a nova istraživanja bi trebalo da ohrabre mame i tate da svoju djecu u krevet smeštaju ranije, kako bi u školi mogli da prate nastavu i postignu bolje rezultate.

Šta je pokazalo istraživanje?

Pa, jednostavno – djeca koja u toku noći spavaju 10 i više sati imaju bolje akademske rezultate.

Američka akademija pedijatara (AAP) objavila je rezultate nove studije koja je sprovedena kako bi se proverio uticaj (ne)dovoljno sna na djecu. Zaključili su da djeca predškolskog uzrasta koja su spavala 10 i više sati imaju mnogo bolje rezultate od onih koji manje spavaju. Bolji su u prepoznavanju slova i pisanju slova. A šestogodišnjaci koji su kasno išli u krevet ili generalno imali loše navike spavanja imali su na kraju prvog razreda lošije rezultate na testovima znanja.

To znači da je uspostavljanje dobre rutine kad je riječ o spavanju, i prije polaska u vrtić, od vitalnog značaja za budući uspjeh u školi, piše Zelenaucionica.com.

Naravno da raspust prija svima i da ga djeca jedva čekaju kako bi konačno malo mogli da se opuste. I baš zbog toga je mnogo djece školskog uzrasta koja uvečer ostaju budna do kasno pa ujutru duže spavaju. Ipak, ovo bi trebalo izbjegavati, kako ne bismo previše remetili rutinu na koju su naviknuti tokom cijele godine.