Roditeljstvo: Ako opremate sobu za školarca izbjegavajte ove boje

Koje boje i zašto izbjegavati pri opremanju sobe za školarca?


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Školska godina počela je za mnoge školarce i studente. Zbog toga u fokus roditelja dolaze dječija soba, radni sto, školska torba i druga pomagala za njihovo dijete školskog uzrasta.

Principi opremanja dječije sobe su u osnovi vrlo slični, dovoljno je da ih malo prilagodite potrebama vašeg školarca, objašnjava Ikein dizajner interijera Tomáš Puškár.

Dobar i prostran radni sto protagonista je koncentrisanog rada školaraca i studenata. Trebalo bi da ima odgovarajuću visinu da se dijete ne pogrči i da ima maksimalnu udobnost dok uči, pa je dobro rješenje komad sa podesivom visinom. Prava stolica će također osigurati maksimalnu koncentraciju. Ne bi trebalo da nedostaje mogućnost podešavanja visine ili točkova koji će obezbijediti fleksibilnost.

Koje boje koristiti pri opremanju?

 – Koristite boje, slike i razigrane motive. Pomaže u razvoju kreativnosti kod djece. Odaberite ugodne pastelne boje i kombinirajte ih s bijelom, na primjer. Izbjegavajte tamne boje i kombinaciju različitih smjelih tonova. To može odvratiti i odvratiti dijete od učenja. Istovremeno, pobrinite se da je kutak za učenje dovoljno osvijetljen. Ako nemate mogućnost prirodnog svjetla za stolom, posegnite za stolnom lampom s podesivim zglobom i sjenilom. Lampa će koncentrirati svjetlost tamo gdje je potrebno vašem školarcu, savjetuje Tomáš Puškár.

Kada djeca idu u školu, veoma je važno da steknu zdrave navike. Kada stvari budu u redu i kada se dobro pripreme za nadolazeći dan, učenje će im biti mnogo lakše. Organizacija ne treba da bude samo u stvarima, već i na radnom stolu radi bolje koncentracije. U tome će pomoći paneli i pregrade koje će pružiti mjesto za male stvari kojima se djeca okružuju dok uče.

Osnovni pribor za pisanje kao što su olovke, bojice i olovke svakako ne smiju nedostajati u školskoj opremi. U prodavnicama danas možete pronaći razne kompletne komplete koji će duže trajati, a vašem školarcu će ih uvijek imati na raspolaganju. Pogodna su i praktična pakovanja “dva u jedan” gdje se uz olovke može priložiti i šiljilo ili gumica za brisanje, a kada smo kod brisanja, najveća novina među olovkama su one za brisanje.