Roditeljstvo: 11 načina kako biti najgora mama na svijetu

Možda će djeca ponekad za vas pomisliti da ste najgora mama jer dok su mali ne shvataju da im želite samo najbolje.


Foto: Školski.ba / Freepik

Kada vam djeca kažu da ste zločesti i da vas ne vole zbog ovoga ili onoga, pokušajte to shvatiti kao kompliment. Niste tu da udovoljavate njihovim željama i da budete miss popularnosti, već roditelj koji će ih izvesti na pravi put.

Donosimo vam 12 načina kako postati “najgora” mama na svijetu.

Tjerajte djecu da idu u krevet u razumno vrijeme

San je izrazito bitan za dječiji razvoj i raspoloženje. No, djeca nisu uvijek voljna ići u krevet kada si to roditelji zamisle. Znaju pružati otpor i u mlađoj te pogotovo starijoj dobi. No, roditelj je taj koji bi trebao odlučivati o vremenu odlaska u krevet i koliko dobar odmor ima benefita za dijete. Odredite rutinu spavanja prilagođeno djetetovoj dobi. Vjerovatno nećete biti omiljeni, ali činit ćete dobro svom djetetu, pišu Djecjaposla.com.

Ne dajte im slatkiše svaki dan

Slatkiši bi se trebali davati pametno jer ako ih djeca imaju u neograničenim količinama, oni više niti nisu prava poslastica. Ako djetetu date slatkiš kada god ga traži, ne činite ništa dobro za njegovo zdravlje, a i sam slatkiše više nije nešto posebno čemu će se dijete radovati. Možda nekad nije loše biti zločesta mama koja će škrtareći na slatkišima izbjeći doktore, zubare i slične neželjene pojave.

Neka sami zarade za svoje igračke

Djeca su naučila sve dobivati i tražiti još, ne znajući često da stvari imaju svoju cijenu. Kako i bi kada oni sami ne plaćaju ništa. Vrijeme je da to promijenite i da ih naučite kako za novac kojim kupujete igračke treba raditi.

I neka ga zarade kada za to budu dovoljno veliki. Sitni kućanski poslovi možda ih neće uvijek razveseliti, a pospremanje sobe im sigurno neće biti omiljena subotnja aktivnost, ali će barem razviti zdrave navike.

Ne omogućujte im stvari “preko veze”

Svaki roditelj voli svom djetetu pomoći koliko god može, no to ponekad zna završiti ružnim buđenjem kada dijete odraste i shvati da svijet ne funkcionira kako one hoće. Pokušajte ga ne učiti od malih nogu kako će mu stvari samo “pasti u krilo”, iako za to možda imate mogućnosti. Na primjer, ako je učiteljica vašeg djeteta prijateljica vaše prijateljice, nema smisla tražiti da bude popustljiva i izlazi u susret vašem djetetu koje možda nije napisalo zadaću ili naučilo pjesmicu.

Poznajete li nogometnog trenera, možda ćete željeti da vaše dijete ne bude zamjena na klupi premda trener misli drugačije. No, nemojte se miješati. Naučite dijete da za stvari treba raditi i svojim trudom doći do postignuća.

Zadajite im teške zadatke

Ako je vaše dijete dobilo nešto teško za obaviti, nemojte odmah uskočiti kako biste pomogli ili čak obavili posao. Znate kako kažu, bez muke nema nauke. možda će vas dijete ljuto gledati na početku, no ništa ne utječe toliko dobro na djetetovo samopuzdanje kao činjenica da se samo pomučilo i došlo do rješenja problema.

Ne kupujte im uvijek najnovije i najveće

Naučite djecu da budu zadovoljna s onim što imaju i prije svega zahvalna kako na tome, tako i na onome što dobiju. Ako najnovija igračka koja dođe u trgovinu mora odmah biti vaša, dijete će izgubiti svaki osjećaj iščekivanja, radosti dobivanja, nagrađivanja dobrog ponašanja. dobiti nešto koliko god to veliko bilo postat će mu normalno i neće znati za drugačije što može dovesti do vrlo nepoželjnog ponašanja, pogotovo kada prvi put bude odbijeno.

Stanite na loptu te iako želite razveseliti svoje dijete i priuštiti mu sve, nemojte. Možda vas i počasti tantrumom u trgovini igračaka, ali imajte na umu da mu radite samo dobro.

Pustite da osjete gubitak

Ako vaše dijete potrga ili izgubi igračku, nemojte odmah trčati kupiti novu. Dijete će na ovaj način naučiti vrijednu lekciju o tome kako brinuti o svojim stvarima. Ako dijete ne napiše zadaću i zbog toga dobije lošu ocjenu, nemojte odmah trčati u školu izgladiti stvari. Pustite dijete da se nauči odgovornosti i da samo izvršava svoje obaveze.

Neka se izvinu

Ako dijete napravi nešto krivo, naučite ga da se suoči s posljedicama. Ako nešto slaže, bude grubo verbalno ili fizički, nemojte problem gurati pod tepih u nadi da će nestati. Nakon napravljenog nereda treba ga i počistiti i biti ponizan. Zato pošaljite dijete da se ispriča, zamoli za oprost i slično, koliko god mu to neće biti drago učiniti. No, možda na taj način postane svjesnije kakve posljedice njegovo ponašanje ima na druge ljude.

Kontolirajte vrijeme i sadržaj na TV-u i računalu

Zbog ovog sigurno nećete biti najpopularnija mama, ali budite uvjereni da vaše dijete neće ništa izgubiti. Naprotiv. Potičite slobodnu igru i zdrave aktivnosti, uz što manje vremena s gadgetima. Zabranite njihovo korištenje za vrijeme obroka, učenja, pisanja zadaća…također, obratite pažnju što djeca gledaju i je li primjereno njihovoj dobi. Ako “svi drugi” to rade, ne znači da i vi njima morate dopustiti.

Inzistirajte na lijepom ponašanju

Čak i sasvim malo dijete može polagano učiti kako poštovati druge i kulturno se ophoditi. Ako lijepo ponašanje usadite djeci kao naviku, činite im veliku uslugu. Jer, lijepo ponašanje može biti ulaznica kroz mnoga vrata.

Zadajte im posla – i neka ga obave besplatno

Treba li pomoći baki raditi u vrtu, baciti smeće ili otići u trgovini – nije važno – neka sitni poslovi postanu dio života vašeg djeteta od malih nogu. Naučite ih da ne gledaju samo sebe i svoje potrebe nego da nekad treba napraviti i nešto za druge i to bez da išta dobiju zauzvrat. Tako će naučiti da i drugi ljudi imaju potrebe i probleme, nekad i veće nego oni sami. Možda im neće uvijek biti drago da ih “upošljavate”, ali naučit će važnu životnu lekciju zbog koje će biti bolji ljudi.