Roditelji zabrinuti: Djeca namjerno nestaju na dva dana zbog TikTok trenda

Prema tvrdnjama korisnika ove društvene mreže, cilj "izazova" je da djeca, mahom četrnaestogodišnjaci, nestanu na 48 sati kako bi provjerila "koliko će histerije izazvati".


Roditelji strahuju zbog navodnog TikTok trenda zbog kog djeca namjerno nestaju na 48 sati. Prema tvrdnjama korisnika ove društvene mreže, cilj “izazova” je da djeca, mahom četrnaestogodišnjaci, nestanu na 48 sati kako bi provjerila “koliko će histerije izazvati”.

Glasine oko ovog navodnog trenda su se pojavile nakon što su dvije školarke uzrasta od 14 i 15 godina nestale u Stoktonu u Tizideu.

Iako su obje u međuvremenu pronađene i ne postoje dokazi da je Tiktok povezan sa incidentima, to nije zaustavilo širenje nagađanja, piše Yumama.

Pokrenuta je velika potraga za dvjema tinejdžerkama, gdje su u potrazi učestvovali prijatelji, članovi porodice, kao i zabrinuti mještani koji su tokom kiše pomagali policiji. Lokalna policija potvrdila je da su djevojke pronađene, ali nije otkrila detalje o okolnostima njihovog nestanka.

Iako nema dokaza koji bi sugerisali da su učestvovale u ovom suludom izazovu, korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli da donose vlastite zaključke. Spekulacije o trendu postale su toliko raširene da je policija Clivlenda bila prisiljena da se obrati na Facebooku.

Kako su napisali, svjesni su glasina koje se šire, ali su upozorili da su isti navodi postojali i u člancima iz 2017, samo je tada “glavni krivac” bio Facebook.

 – Nije poznato da se to ikada dogodio u Klivlendu i nema proverljivih podataka koji bi to podržali 2021. godine. Uvijek podstičemo roditelje da budu svesni što se može događati na društvenim mrežama, međutim, policija nije izdala upozorenje roditeljima po tom pitanju. Nismo u mogućnosti da pronađemo dokaze da se takva pomama događa ili trenutno dijeli, zaključili su.

Ipak, to zabrinute korisnike društvenih mreža nije uverilo da nema razloga za brigu.

– Nije to lokalizovano samo u Klivlendu, to je svjetski trend koji se događa, u nekim slučajevima to možda nije razlog nestanka, ali događa se u cijelom svijetu, tvrdi jedan od komentara.

Drugi su podijelili i svoje mišljenje o djeci koja možda namjerno nestaju.

Jedan od njih je napisao:

 – Djeca koja to rade treba da se srame sebe. Zašto bi htjeli tako povrijediti svoje najmilije?

Drugi je rekao:

 – Ako je ovo trend, onda su ova djeca luda! Mame i tate, stavljajte aplikacije za praćenje na telefone svoje djece. Barem ćete znati gdje su ili na kom su posljednjem mjestu bili.

 – Ovo je vjerovatno najgluplji trend koji postoji, zaključio je treći, prenosi Independent.