Roditelji trinaestogodišnjacima još pomažu prati zube

Šta kažu stomatolozi?


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Iako se čini da roditelji danas više nego ranije brinu brigu o zubima svoje djece, oni su, pokazuju podaci, u poprilično lošem stanju.

Kvare se već i mliječni zubi, i to od najranije dobi. Djeca ne peru zube dovoljno često, ona do 11 godina uglavnom samo jedanput na dan. Djevojčice pak peru češće nego dječaci, ali nije važno samo da se zubi peru, nego da se i kvalitetno operu.

Upravo zbog kvalitete izvedbe, sve veći broj roditelja sudjeluje, možda i nepotrebno dugo, u oralnoj higijeni svoje djece.

U jednoj zanimljivoj raspravi na društvenim mrežama roditelji su izmjenjivali mišljenja koliko dugo treba kontrolirati kako su djeca oprala zube, koliko su ih dugo prala i do koje godine nije pretjerano “uzeti četkicu u vlastite ruke” i doraditi posao.

Jedno američko istraživanje govori da su djeca sa 6 godina dovoljno manualno spretna i dovoljno odgovorna da sama odrade posao pranja, iako, kada je o zubnom koncu riječ, treba im još uvijek asistencija roditelja.

Kada je o Hrvatskoj riječ, stvari su malo drugačije i roditelji nisu sigurni da šestogodišnjacima mogu vjerovati kada je oralna higijena u pitanju.

Jedna mama kazala je kako njeno jedanaestogodišnje dijete samostalno opere zube i to poprilično solidno, ali samo one prednje jer se oni, kako je navela kći, najbolje vide.

Druga je pak dometnula kako joj je stomatologinja rekla da djeca sa 13 ili 14 godina još uvijek nisu svjesna svojih zuba i ne treba ih ostaviti da sami brinu o njima. Svakako ih treba nadgledati i provjeravati stanje nakon pranja, pišu Djecjaposla.com.

Neki su od svojih zubara dobili još konkretnije upute.

 – Meni je zubarica savjetovala da djeci do 13, 14 godina treba svakako još jednom kratko očetkati zube nakon što ih sami operu, ispričala je Saša.

Druga mama je objasnila kako će ona prati zube iza svoga djeteta, ali samo do devete godine jer do tada im motorika još nije dovoljno razvijena kako bi to sami dovoljno detaljno napravili.

Nisu ni svi zubari saglasni, pa je jednoj mami savjetovano da djeci treba prati zube, ali samo do trećeg razreda osnovne škole, ne ipak do puberteta.

A kako na kraju provjeriti rezultat osim inspekcije “golim okom”?

 – Djeci do 10 godine treba prati zube, a nakon toga, kada krenu sami, roditelj bi trebao noktom ili čačkalicom poslije pranja provjeriti je li ostalo što naslaga, savjetovala je Ivana.

U moru dentalnih savjeta mnogi su se pohvalili kako zube samostalno peru njihovi četverogodišnjaci i petogodišnjaci, a mnogi preporučuju upotrebu električne četkice za bolji razvoj motorike ruke.