Roditelji traže smjenu direktorice škole koja je kaznila djecu zbog proslave Dana državnosti

Sa direktoricom se nije moglo razgovarati, jer ona kaže „Ja sam ovdje Bog“, izjavila je majka djeteta Mirzeta Subašić.


Od ranih jutarnjih sati jake policijske snage dobojske policije blokirale su sve ulaze u zgradu OŠ „Petar Kočić“ u Sjenini Rijeci (RS), kako se u dijelu dvorišta ne bi mogli okupiti roditelji dva povratnička bošnjačka sela Sjenine Rijeke i Sjenine na mirnim protestima, prenosi avaz.ba

Protesti su planirani zbog kažnjavanja učenika kojima su zbog obilježavaja 25. novembra – dana državnosti BiH izrečene disciplinske mjere ali i zbog bahatosti direktorice, čiju smjenu svi traže.

Izgubili povjerenje

Stoga se skoro 40 roditelja okupilo oko 100 metara dalje od škole, gdje su održali neformalni skup, jer su protesti naredbom dobojske policije – zabranjeni. Nisu navodno na vrijeme prijavljeni, ali i zbog blizine škole, odnosno djece.

Predsjednica Savjeta roditelja Aida Mujakić, organa koji je i organizovao skup, kaže da je direktorica Mevlida Dervišefendić kažnjavajući učenike bošnjačke nacionalnosti koji su zbog pet neopravdanih časova od 25. novembra kada su u svojim porodicama obilježili Dan državnosti naše domovine, izgubila povjerenje svih roditelja i ona mora biti smijenjena.

– Moj babo je poginuo za BiH, odmah do ove škole. Mene zovu u policiju, umjesto da iz Ministarstva prosvjete RS dođu i vide šta ima radi direktorica i kakvu samovolju provodi direktorica kršeći osnovna ljudska i prava djeca, o čemu smo obavijestii sve instutucije, kazala je Mujakić.

Fadil Okić, jedan od rodtelja čije je dijete odličan đak, kažnjen je smanjenjem ocjene iz vladanja, rekao je da djeca u školu neće ići, dok direktorica Dervišefendić ne podnese ostavku, kako bi se u školi stvorila normalna klima i među učenicima i među uposlenima.

Mirni protesti

– Došla sam jednom prilikom pred školu da riješim neki problem. Sa direktoricom se nije moglo razgovarati, jer ona kaže „Ja sam ovdje Bog“, izjavila je majka djeteta Mirzeta Subašić.

Oko sedam sati razišli su se roditelji i zakazali novi datum mirnih protesta koji će danas biti objavljen na društevnim mrežama.