Roditelji pišu peticiju: “Vratite nam normalnu nastavu”

"Ovakvo održavanje nastave, koje ide na štetu učenika i profesora, nema nikakve veze s epidemiološkim mjerama, nego su u pitanju samo neki privatni interesi."


Foto: Envato
Foto: Envato

Već godinu dana traje nastava prema modelu skraćenih sati u svim školama, naročito u obje srednje škole, odnosno Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.

Naime, sati su skraćeni još u martu prošle godine kada se stanje s virusom COVID-19 bio zakompliciralo pa se tražio malo veći razmak između smjena kako bi se učionice prozračile i kako bi se dezinficirale prostorije.

 – Tada smo morali na to pristati jer je to bila naredba Stožera civilne zaštite, ali nismo ni sanjali da će to trajno poremetiti normalan nastavni proces u Širokom Brijegu. Naglasak je na ovaj grad jer je ta uredba ostala na snazi samo u Širokom Brijegu, dok ostali gradovi u ŽZH rade normalno, navode u pismu iz Inicijative profesora i roditelja širokobrijeških učenika.

 – Mi više nemamo takvu normalnost. U osnovnim školama nastavni sat traje 40 minuta i ukinut im je sedmi sat na kojem se prije održavala dopunska nastava. U srednjim školama stanje je krajnje konfuzno jer svaki sat traje drukčije. Neki sati traju 40 minuta, neki traju 35, a neki samo 30 minuta. Veliki odmor traje 10 minuta tako da učenici nemaju vremena ni odmoriti ni pojesti što su kupili za ‘veliki’ odmor. Trpimo to već godinu dana i nitko ne želi popraviti stanje. Najprije su nas uvjeravali da je do prijevoznika Miškić bus d.o.o. koji je nametnuo svoj vozni red u koji se mi moramo uklopiti. Kada smo se obratili prijevozniku, rečeno nam je da nije do njih, nego do ravnatelja koji su odredili takvu satnicu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ako se obratimo ravnateljima, oni kažu da nije do njih i da se trebamo obratiti Ministarstvu. Kada se obratimo nadležnom Ministarstvu, kažu nam da oni nisu nadležni i da se trebaju dogovoriti ravnatelji i prijevoznik. Budući da nismo vidjeli neki izlaz iz ove, naizgled jednostavne, ali krajnje zamršene situacije, odlučili smo zajedno s roditeljima pokrenuti potpisivanje peticije pod naslovom Vratite nam normalnu nastavu kako bismo ukazali na ovaj problem i predali smo Peticiju na četiri adrese: u Gradsku upravu Širokoga Brijega, na Skupštinu ŽŽH, u Ministarstvo obrazovanja, kulture, znanosti i športa i u Zavod za odgoj i obrazovanje. Nadamo se da će netko imati sluha i udovoljiti našim zahtjevima i željama roditelja, učenika i profesora te da prikupljeni potpisi neće biti ignorirani”, dodaje se.

 – Shvaćamo da je COVID-19 poremetio mnogo toga, ali ovakvo održavanje nastave, koje ide na štetu učenika i profesora, nema nikakve veze s epidemiološkim mjerama, nego su u pitanju samo neki privatni interesi. Ne znamo točno čiji, niti nas to zanima. Zanima nas samo da imamo normalnu nastavu, da prva smjena završava u 12:55h, da druga smjena počinje u 13:15h i završava u 18:40h, da svaki sat traje 40 minuta i da veliki odmor traje 15 minuta. Tako se nastava odvija u Grudama, Posušju i Ljubuškom pa ne shvaćamo zašto u Širokom Brijegu mora biti drukčije, navodi Inicijativa profesora i roditelja širokobrijeških učenika, prenosi Bljesak.info.