Roditelji, oprez: Među djecom kruže opasni izazovi

Šta djeci treba biti potpuno zabranjeno?


Igrališta, poligone, vožnju biciklom… djeca su već odavno zamijenila igrom i komunikacijom na društvenim mrežama. Digitalni svijet, nekada zvan virtualni, već godinama je dio stvarnog svijeta. I ponašanje u digitalnom svijetu itekako ostavlja posljedice na stvarni svijet.

Društvene mreže i internet, uz sve svoje pozitivne strane, kriju i brojne opasnosti, prije svega za djecu i mlade, kojih oni vrlo česti nisu ni svjesni.

Uz Facebook i Instagram, dvije platforme koje imaju ogroman broj korisnika, jedna od mreža koja je nedugo nakon osnivanja postala planetarno popularna, posebno kod mlađih generacija, jest TikTok.

Ova kineska društvena mreža korisnicima nudi da sami snime i objave video ili pak da gledaju neki od njih. Inače, svaka od društvenih mreža nudi određeni vid zabave, ali nije naodmet dodatni oprez, posebno jer se na gotovo svim mrežama pojavljuju izazovi koji nerijetko završavaju i najgorim, crnim scenarijem, javlja Večernji list.

Podsjetimo, na ovoj društvenoj mreži pojavljivali su se bizarni izazovi poput ravnanja zubi turpijom za nokte, zatim “Blackout Challenge” ili “Zamračenje”, koji je usmrtio desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, dok trenutačno kruži novi trend koji bi mogao povećati rizik od raka.

Trend koji je postao viralan, a koji je objavila i manekenka iz Los Angelesa, odnosi se na nanošenje kreme za sunčanje, odnosno prirodno konturiranje lica kombiniranjem zaštitnih krema, na što su reagirali i ljekari.

Neki će reći da ovo ne djeluje, ali uvjerena sam da ako stavite osnovnu kremu za sunčanje SPF 30 i SPF 90 na sva mjesta na koja biste inače stavili highlighter, sunce će konturirati vaše lice, objasnila je manekenka o čemu je riječ.

No, NHS navodi da ne postoji “siguran ili zdrav način za postizanje preplanulosti” te da preplanulost ne štiti vašu kožu od štetnih učinaka. Ako ne koristite zaštitni faktor koji vam odgovara i ne pokrivate sve dijelove tijela, mogli biste riskirati opekotine od sunca ili dodatno oštetiti kožu. ‘

 – UV zrake mogu nanijeti štetu na koži – posebno onima sa svijetlom kožom. To može rezultirati oštećenjem stanica kože, što dovodi do raka kože i predkanceroznih promjena, kao i utjecaja na imunitet’, upozorila je doktorica.

Stručnjaci tvrde da nekontrolirano korištenje društvenih mreža, a posebno TikToka, potencijalno može prouzrokovati određenu vrstu psihičkih devijacija, a sve zbog želje da se mladim pratiteljima prikažu u najboljem mogućem svjetlu.

Psihologinja Marija Marušić uputila je nedavno apel roditeljima da zabrane mrežu TikTok.

 – Molim vas, zabranite djeci pristup aplikacijama poput TikToka! Ne ograničiti, nego zabraniti potpuno i bez oklijevanja! Oni možda nisu kognitivno sposobni razlikovati što je dobro, a što loše i stoga su roditelji i oni koji rade s djecom dužni usmjeravati ih i upozoravati. Među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi. Ako vaše dijete koristi internet svakodnevno, dužni ste u svakom trenutku imati lozinku i pristup sadržajima koje gleda. Budi prijatelj svom i svakom djetetu!, naglasila je.

 – Djeca snimaju ozljeđivanje druge djece i to prenose na TikTok mreži. Postoji više slučajeva takvih ozljeda u BiH i nejasno je zašto se to pokušava zataškati. To treba dati u javnost da se tome stane u kraj, priča za Večernji list BiH policijski službenik koji se nedavno susreo s djetetom ozlijeđenim u jednom TikTok izazovu u ovoj zemlji.

Stava je kako je ta društvena mreža previše opasna, a djeci sve ono što im dolazi sa Zapada djeluje kao zabava.

– Djeca u prvom razredu imaju mobilne uređaje. Roditelji očito ne kontroliraju dovoljno dobro sadržaj koji oni imaju na mobitelima. Imat ćemo problema u budućnosti ako se s djecom ne bude razgovaralo i uklanjalo im društvene mreže i aplikacije koje navode na zlodjela, priča on.

 – Naime, među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi: podmetanje opasnih predmeta – olovka/hemijska na stolicu drugom djetetu. Sutra to može biti vaše dijete (!) koje će biti nečiji objekt takozvanog izazova. Ako je vaše dijete u dobi kada koristi internet svakodnevno, dužni ste u svakom trenutku imati lozinku i pristup sadržajima koje gleda. Sve ostalo je prepuštanje slučaju i vremenu. Budi prijatelj svom i svakom djetetu, naglasila je.

Važno je biti u toku

Psihologinja Nataša Pivašević savjetuje roditeljima da je jako važno da budu u toku s onim što djeca rade.

– I prije interneta roditelji nisu uvijek znali što se događa, primjerice, na školskom igralištu. Obično do roditelja dođu ove informacije tek kada se dogodi neka tragedija, upozorava i, osim na roditelje, apelira i na škole da budu važno mjesto gdje treba učiti kakva su ponašanja prihvatljiva, a kakva ne.