Roditelji, obratite pažnju: Ovo su znakovi da je vašoj bebi prevruće

Pročitajte kako zaštititi dijete od prekomjerne toplote.


Foto: Envato
Foto: Envato

Temperature su rekordne, stručnjaci svaki dan upozoravaju da djecu treba čuvati od pregrijavanja. Najvažnije je obratiti pažnju kakvu odjeću djeca nose, da bi se osjećali što komotnije i prijatnije. Također je vrlo važno paziti da dijete bude adekvatno hidrirano i da unosi dovoljno količinu tekućine.

Može iritirati kožu

Neke tkanine bolje su od drugih, a najvažnije je birati prozračnu odjeću jer povećana toplina može iritirati kožu. Sintetičke materijale poput poliestera i najlona trebalo bi izbjegavati, posebno kada je riječ o djeci koja imaju kožna stanja poput ekcema.

Vlakna u ovim materijalima nisu prozračna, odnosno zadržavaju znoj između tkanine i kože i uzrokuju iritaciju. Umjesto njih, birajte prirodnu, organsku odjeću, tačnije pamuk i bambus, prenose Bebe.avaz.ba.

Lagani materijal

Na vrućinama je najbolje nositi lagane i široke materijale i ne oblačiti dijete slojevito, već jednostavno. Ako je koža djeteta vruća na dodir, sklonite se u zatvoreni prostor i obavezno dajte da pije više vode.

Ako dijete povlači odjeću sa sebe, češe se, razdražljivo je ili počinje razvijati osip ili crvenilo, to jasno ukazuje da mu odjeća smeta. I na kraju, izbjegavajte tamnu odjeću i birajte svjetlije tkanine koje reflektiraju sunčevu svjetlost.