Roditelji o štrajku: Ispaštaju i djeca i roditelji i profesori

Zaslužuju li generacije naše djece da opet ostaju kući nakon što im je uskraćeno normalno školovanje za vrijeme pandemije?


Foto: Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI/ Envato

 – Roditeljsko vijeće Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg zahtijeva od sudionika štrajka, naročito Vlade Županije Zapadnohercegovačke, da što žurnije nađu optimalno rješenje kako bi se okončao štrajk prosvjetnih djelatnika ZHŽ, a djeca se vratila u školske klupe, priopćeno je iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.

Kako navode, dijalog je prijeko potreban te aludiraju da se cijela Vlada zauzme za rješavanje problema, a ne pojedinci bez nepotrebnog animoziteta i degradiranja dostojanstva kako profesora tako posredno i djece te njihovih roditelja.

Žurno rješenje

 – Ovaj štrajk pogađa cijelu Županiju i rješenje je potrebno pronaći u što žurnijem roku! Zaslužuju li generacije naše djece da opet ostaju kući nakon što im je uskraćeno normalno školovanje za vrijeme pandemije koronavirusa i ranijih štrajkova? Je li Vlada ŽZH svjesna kolike su to rupe u znanju i da se kompletno gradivo mora nadoknaditi kako bi se djeca pripremila za prijemne ispite i državnu maturu?, upitali su iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.

Smatraju da je materijalna sigurnost prosvjetnih djelatnika, osigurana kolektivnim ugovorom jedan od temelja uspješnog obrazovnog procesa.

 – Ne svrstavajući se niti na jednu stranu ističemo da smo spremni sudjelovati kako u organiziranju tako i u provođenju prosvjeda, skupa s našom djecom, a u cilju povratka djece u školu i redovnog provođenja nastave. Aludiramo na zdrav razum i ažurnost u eventualnom dogovoru obje strane, naveli su.

Napomenuli su da su ključni problemi kojima se ne vodi računa, a ispaštaju i djeca, roditelji i profesori:

1. Problem nadoknade nastavnih sati

 – Kako nadoknaditi ova dva (potencijalno i više) tjedana nastave? Mi roditelji smatramo prihvatljivijim optimizaciju nastavnog gradiva od zakidanja djece za proljetne i ljetne praznike i vikende. Veliki broj učenika odlazi na sezonski rad u Hrvatsku pa im je u interesu da nastava završi kada je to planirano, a ne da idu cijelo ljeto u školu. Hoćemo li i nakon ovog štrajka kao i nakon prošlogodišnjeg imati situaciju da nam djeca imaju kontrolne ispite stisnute u svega dvije sedmice?

2. Problem mentalnog zdravlje djece

 – Ove generacije djece posebno su zakinute kada je u pitanju Mentalno zdravlje. Namjerno je napisano velikim slovom, jer apsolutno niko ne vodi računa o prednjem, kao niti kakva poruka se šalje generacijama koje su ionako oštećene raznim utjecajima. O mentalnom zdravlju se kod nas još uvijek malo govori, a svakako će doći na naplatu kad-tad. Eksperimenti sa korona mjerama, štrajkovi, nadoknade, skraćeni proljetni raspusti… Je li iko ispitao utjecaj na mentalno zdravlje naše djece? Je li ikoga briga? Čija je odgovornost ako ne prvotno roditeljska? Ovdje je naveden mali dio problema i stoga je cilj da se ovaj dopis shvati kao ZAHTJEV, i da se bez odgađanja nađe rješenje za štrajk, priopćeno je iz Roditeljskog vijeća Gimnazije fra Dominik Mandić Široki Brijeg.