Roditelji mole škole da zabrane telefone: Djeca se igraju igrice u toaletu

Inicijativa za ukidanje telefona krenula je od samih roditelja.


Foto: Envato
Foto: Envato

Pored osnovnih škola “Dositej Obradović” u Požarevcu, „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, “Branko Radičević” iz sela Uljma kod Vršca, još dvije škole su odlučile da primjene mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u svojim prostorijama. U pitanju su Osnovne škole “Dragan Lukić” na Novom Beogradu i “Aksentije Maksimović” u selu Dolovo.

Ono što im je svima zajedničko je da je inicijativa za ukidanje telefona krenula od samih roditelja. Kako u OŠ “Dragan Lukić” kažu, roditelji su svjesni da njihova djeca zloupotrebljavaju ove uređaje, da snimaju jedni druge i to potom kače na društvene mreže.

– Zabranu korišćenja telefona u školi pokrenuli su roditelji na sjednici Savjeta roditelja 23. juna. godine. Razgovarano je o upotrebi telefona u školi, gdje su roditelji upoznati sa činjenicama da učenici koriste telefon za vrijeme nastave, da ga zloupotrebljavaju prilikom provjere znanja, da igraju igrice u toaletu za vrijeme časa, da snimaju jedni druge i snimke dijele po društvenim mrežama. Roditelji su se takođe žalili na zloupotrebe telefona, snimanja, diskriminaciju i uznemiravanje na đačkim grupama. Nakon razmjene mišljenja, roditelji su donijeli jednoglasnu odluku da se predloži zabrana korišćenja telefona u školi, objašnjavaju u ovoj školi.

Nastavničko vijeće je podržalo prijedlog roditelja. A potom je razmatrano i kako to da se sprovede u djelo. Jedan od modela je ostavljanje telefona u kutije na prvom času. Drugi model je da učenici isključe telefone kada uđu u školu, drže ih u torbama i uključuju kada pođu kući, piše Srpskainfo.

– Dogovoreno je da u početku primjenjujemo drugi model i ispratimo poštovanje odluke o nekorišćenju telefona, pa da u narednom periodu korigujemo nedostatke ili pređemo na model ostavljanja telefona u kutije, navode u školi.

Inače, korišćenje telefona na času podliježe sankcijama, spada u lakšu povredu obaveza učenika, i podliježe vaspitnim mjerama. S druge strane, zloupotreba telefona u cilju prevare na kontrolnom zadatku spada u teže povrede obaveze učenika, za koje je predviđeno pokretanje disciplinskog postupka i izricanje vaspitno-disciplinskih mjera – ukori direktora i nastavničkog vijeća.

– Dogovoreno je da sve hitne i bitne pozive u toku nastave učenici mogu da obave sa telefona odjeljenjskog starješine, direktora ili pomoćnika direktora. Sve poruke koje roditelji imaju za djecu, biće prikazane čim uključe telefon, kažu u OŠ “Dragan Lukić”.

Sve ove mjere, dodaju, su najavljene u najboljem interesu učenika jer su i nastavnici, a i roditelji, ustanovili da učenici previše vremena provode koristeći telefon u različite svrhe.

– Na velikom odmoru vidimo učenike kako svako gleda u svoj telefon, eventualno da dvoje gleda u isti, umjesto da ovaj najljepši period u životu, provedu u druženju, igri i zabavi. Takođe snimanje učenika u različitim situacijama, objavljivanje snimaka na društvenim mrežama, „izbacivanje“ učenika iz raznih virtuelnih grupa je problem koji spada u digitalno nasilje, koji u ovim najosetljivijim godinama ostavlja posljedice na njihovu psihu, piše u saopštenju ove škole.

I osnovna škola “Aksentije Maksimović” u selu Dolovo, donijela je ovu mjeru i ona je prema riječima jednog od roditelja đaka imala pozitivan efekat.

– Moja kćerka je četvrti razred, a sin mi je drugi. Prošle godine je bilo zabranjeno nošenje telefona, dok su za pametne satove neki učitelji bili blaži pa su djeca nosila. Ove godine, kad konkretno nismo dobili obavještenje da je zabranjeno, ali svakako ne dajem djeci da nose telefone. Satiće nose, ali ih drže u rancu, jer moram da se čujem sa njima, kaže Ivana Ivković, majka dva školaraca iz Dolova.

Kako i sama kaže, to je po njoj dobra odluka da djeca ne nose mobilne telefone u školu jer oni djeci odvlače pažnju od učenja.

– Smatram da je to ispravna odluka, satovi su mi donekle dobra opcija, ali telefon nikako. Moja kćerka ima telefon, dok sin nema i neće ga skoro dobiti. Mislim da je to za djecu jako loše, jer im odvlači pažnju od učenja, a znamo zbog čega se ide u školu. Kao roditelj, mogu da kažem da nisam srećna zbog ovolike količine digitalizacije, jer gledam djecu koja su konstantno na telefonima, tabletama i računarima što je za njih jako loše, kaže majka Ivana.

Podsjetimo, u martu mjesecu prokupačka Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ zabranila je držanje mobilnih telefona tokom nastave.

Direktorka škole Vesna Todorović izjavila je tada da je sama inicijativa potekla od odjeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu djecu, nastavnike, a zatim neprimjereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

– Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se djeca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: “zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe”. Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što djeca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimjereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala djeca, donijeli smo odluku da djeca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe, izjavila je Vesna Todorović.

Takođe, istog mjeseca, đacima Osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu zabranjeno je da koriste mobilne telefone u školi.

Da iznenađenje bude veće, ova inicijativa potekla je baš od njih i podržali su je jednoglasno.

– Roditelji već godinu dana unazad o tome razmišljaju. Zajednički smo donijeli odluku na inicijativu Savjeta roditelja. Svi su bili saglasni, da ne kažem da su jedva dočekali, čak niko nije bio uzdržan, ispričala je tada direktorka Ivana Joksimović.

Prošle sedmice i Osnovna škola “Branko Radičević” iz sela Uljma kod Vršca uvela je ovu mjeru.