Roditelji: Evo koliko sna je potrebno vašim školarcima

Ako nakon praznika još uvijek niste uspjeli uskladiti djetetov ritam spavanja sa školskim obavezama, još uvijek nije kasno za prilagodbu. Donosimo vam nekoliko savjeta stručnjaka.


Foto: Envato
Foto: Envato

Svaki roditelj vrlo dobro zna da je kvalitetan san važan za uspjeh djeteta u školi. Uz dobre navike spavanja djeca se osjećaju bolje i lakše se fokusiraju na gradivo. San također pridonosi učvršćivanju pamćenja koje je važno za uspješan proces učenja.

Kao roditelj sigurno se pitate kako možete pomoći djetetu da se vrati na školski režim spavanja nakon završenih praznika? Tajna je u redovitom odlasku na počinak i ustajanju kojeg se treba držati tokom cijele godine. Kada dijete ima uredan raspored spavanja i kvalitetan okoliš za spavanje te pravilnu higijenu sna, lakše će ispunjavati školske zadatke i osjećat će se bolje, piše Adiva.hr.

Zašto je važan uredan raspored spavanja za dijete?

Djeca se ugledaju na svoje roditelje kada su u pitanju zdrave navike. A odlazak na spavanje nije nikakav izuzetak po tom pitanju. Redovan raspored spavanja pomaže djeci i roditeljima da se njihovo tijelo navikne na uredan ritam odlazaka na spavanje te jutarnje ustajanje. Držite li se toga vi i vaše dijete, osjećat ćete se manje umornima, nećete biti iscrpljeni niti pospani tokom dana.

Djeca i adolescenti čiji roditelji brinu o urednom rasporedu spavanja, u pravilu su bolje ispavani. Oni ranije odlaze na spavanje i ranije se dižu te su u principu manje umorni od djece čiji roditelji ne brinu o higijeni sna.

Koliko je sna potrebno vašem djetetu?

Količina sna ovisi o dobi vašeg djeteta, koliko je dijete aktivno tokom dana, ali i o njegovim individualnim potrebama. Američka Nacionalna fondacija za san donosi sljedeće preporuke:

  • predškolska djeca trebaju 10-13 sati sna dnevno,
  • osnovnoškolci 9-11 sati,
  • tinejdžeri 8-10 sati sna dnevno.

Američki CDC (Centers for Disease Control) otkrio je da većina tamošnje djece i tinejdžera ne spava dovoljno. Gotovo 6 od 10 osnovnoškolaca te 7 od 10 srednjoškolaca nemaju uredne navike spavanja, a dvije trećine spomenutih srednjoškolaca spavaju manje od 8 sati dnevno.

No kada se djeca drže redovnog rasporeda spavanja uz podršku svojih roditelja, osiguravaju si dovoljno sna zaslugom čega postižu i bolje rezultate u školi.

Kako se vratiti na školski režim spavanja?

Tokom ljetnih i drugih praznika djeca se opuste te se prestanu držati uobičajenog rasporeda spavanja. Praznici su im, dakako, potrebni da se odmore i napune energijom. Međutim, tokom kraćih praznika bilo bi dobro da djeca ostanu pri uobičajenom ritmu spavanja. U tom se slučaju neće morati kasnije prilagođavati školskom ritmu obaveza.

Kada god je to moguće, nastojte pomoći vašem djetetu u održavanju redovne rutine odlaska u krevet i ustajanja u tačno određeno vrijeme. Na taj će način dijete biti spremno za novi školski raspored i sve nastavne obaveze koje ga očekuju.

Kako kao roditelj možete pomoći mališanu da se vrati u redovni školski ritam spavanja? Najbolja taktika je da to činite dan po dan. Proces prilagodbe trebao bi biti postupan. Ako ste propustili sedmice prije početka škole, započnite s prilagodbom večeras. Svakoga dana pošaljite dijete u krevet i budite ga 15 minuta ranije nego inače, sve dok ne dođete do željenog rasporeda spavanja.

Imajte na umu da prilagodba novom ritmu spavanja može biti izazov za neku djecu. Ako vaše dijete ne uspije zaspati 20 minuta po odlasku u krevet, izvucite ga iz sobe i s njim obavite neku uspavljujuću aktivnost kod koje neće biti izloženo plavom svjetlu. Kada postane pospano, ponovno ga odvedite u krevet.

Budite strpljivi, dajte si vremena. Ako je vaše dijete starije ili adolescent, dobro bi bilo da s njim porazgovarate o važnosti sna i dobrobitima dobrih navika spavanja.

Kako izgleda dobra rutina spavanja?

Lagano opuštanje na kraju dana može pomoći djeci da bolje zaspu i budu spremnija za školu sljedećeg dana. Dobra rutina spavanja uključuje sljedeće tehnike opuštanja:

  • tuširanje ili kupanje u toploj vodi,
  • pranje i četkanje zuba,
  • nježno maženje djeteta,
  • pjevanje uspavanki,
  • čitanje priča za spavanje,
  • zapisivanje bilježaka u osobni dnevnik.

Primjer jedne rutine spavanja

Maja, djevojčica od 10 godina, treba ustati u 6 i 30 h ujutro kako bi išla u školu. Najbolje rezultate postiže kada odspava 10 sati dnevno.

U 19:30 h, sat vremena prije spavanja, odlaže svoj laptop, a potom se ide otuširati i oprati zube.
Tiho čita knjigu u dnevnom boravku.

U 20:30 h odlazi u krevet uz podsjećanje roditelja. U njenoj je sobi ugašeno svjetlo, tiho je i bez distraktora koji bi ometali san. Budi se u 6:30 h odmorna i uzbuđena što ide u školu.