Roditelji, bolje je nositi bebu nego je voziti u kolicima, a evo zašto

Ovo su prednosti nošenja bebe u odnosu na vožnju u kolicima.


Foto: David Leo Veksler

Kada beba dođe na svijet, prirodni poriv majke je da ju nosi i drži uza se, uspavljuje laganim ljuljanjem, digne kada zaplače.

No, tada kreću komenatri okoline o „navikavanju na ruke“ što si dakako niti jedna pametna mama ne smije dopustiti, jer dijete joj neće niti prohodati koliko će biti naviknuto na nošenje.

No, stručnjaci ističu kako je puno razloga zašto biste trebali nositi svoj bebu, a ovo su neki od njih:

Praktično je

Kada nosite bebu u nosiljci, ruke su vam slobodne i možete se nesputano kretati naokolo ne brinući se za kolica u gužvi. Također, sling ili neka druga nosiljka omogućuju majci diskreciju prilikom dojenja u javnosti, a mogu poslužiti i kao podloga za presvlačenje ili jastuk u nuždi, pišu Djecjaposla.com.

Nošenje djeteta potiče psihološki razvoj

Kada je beba na nosiljci, blisko stisnuta uz svoju mamu, prilagođava se ritmu njenog disanja, kucanju njezinog srca i njezinim pokretima. Ova stimulacija pomaže bebi da regulira vlastite tjelesne potrebe i vježba vestibularni sustav koji kontrolira ravnotežu. Konketno sling se smatra „prijelaznom maternicom“ za bebu koja još nije naučila kontrolirati svoje tjelesne funkcije i pokrete. Istraživanja su pokazala i dobar utjecaj slinga na nedonoščad koja su se zahvaljujući marami bolje razvijala i jela.

Nošena djeca su sretnija

Studije pokazuju da su nošena djeca smirenija i manje sklona plaču. U „primitivnim kulturama“ gdje je nošenje djece norma, ona u stvari plaču samo nekoliko minuta dnevno, dok zapadnjačke bebe mogu plakati satima. Plač je iscrpljujući i za bebe i za roditelje, a može štetiti i razvoju bebinog mozga koji je stalno pod velikim pritiskom hormona stresa. Bebe koje pak ne troše svoju energiju na plakanje mogu mirno promatrati i upijati sadržaj iz svoje okoline.

Nošenje djeteta zdravo je i za roditelja

Novopečene majke možda nemaju vremena za vježbanje, pa će duge šetnje s bebom u nosiljci na svježem zraku biti dostojna zamjena za to. Nošenje u nosiljci također će pomoći umornoj, ali i previše stimuliranoj bebi da zaspe.

Nošenje djeteta osigurava bolju komunikaciju

Nošenje djeteta u nosiljci blizu svoga tijela, pomaže nam da s eupoznamo s nejgovim gestama, pokretima i izrazima lica što će nam pomoći u shvatanju signala koje šalje dok se još ne može verbalno izraziti. Kada se jednom takva komunikacija savlada, roditelj bez dječjeg plača može razaznati kad aje ono gladno, umorno ili preplašeno.

Nosiljke su dobar način kako da se i ostali članovi obitelji povežu s bebom

Nosiljke su u stvari korisna stvarčica za sve osobe koje se nalaze u bebinu životu i koji nemaju privilegiju poput majke da se s bebom povežu od prve minute njezinog dolaska na svijet. Nošenje u nosiljci dobar je način kako da se tata, bake i djedovi ili dadilja zbliže s djetetom.

Nosiljke su sigurne

U gužvi, na uskim ili visokim nogostupima gdje kolica možda ne mogu tako lako prolaziti, vaša beba je sigurna jer se nalazi odmah uz vas. Bez truckanja, drmusanja ili straha da će vam neko udariti u kolica.

Nošenje djece je zabavno

Brzi ste, bez dodatne opreme ili prtljaga, a vaše dijete je odmah uz vas, spremno za maženje, sisanje ili komunikaciju. Što je bolje od toga?