Riječ stručnjaka: Šta uraditi kad imate neposlušno dijete?

Sljedećih nekoliko koraka vam može biti vodič u učenju djece slušanju onoga što vam govorite bez dodatnih ponavljanja i nepotrebnog vikanja.


Foto: Envato
Foto: Envato

Osjećate li da vas vaša djeca ignorišu kada im se obraćate? Jeste li već nekoliko puta pokušavali pronaći odgovore na pitanje što učiniti kada imate neposlušno dijete, ali još uvijek ne uspijevate popraviti situaciju?

Da biste djecu naučili slušanju, morate im pomoći da usvoje naviku obraćanja pozornosti na ono što kažete. Dio stvaranja ove navike je obraćanje pažnje na vaš način razgovora s njima. Ako ste skloni zapitkivati ih više puta jedno te isto pitanje, a onda ili odustati i učiniti to sami ili se na njih izderati, možda ćete nenamjerno poučiti svoju djecu tome da vas mogu ignorisati sve dok ne odustanete ili počnete vikati.

Vikanje ne privlači djecu, ali je problematično jer pridonosi disfunkcionalnom načinu komunikacije. Istraživanja su također pokazala da vikanje može imati štetne učinke na djecu kao što to ima i fizičko kažnjavanje. Djeca čiji su roditelji verbalno agresivni također pokazuju niže samopoštovanje, veću agresivnost i povećanu stopu depresije.

Zašto su djeca neposlušna?

Vjerovatno su mnogi roditelji sebi postavili ovo pitanje barem jedanput u životu. Mnogi su na ovaj način pokušali preispitati vlastite postupke koje čine u odgoju. Neki su shvatili što čine krivo, a neki su vjerovatno osjetili da se nalaze pred zidom kojega ne znaju kako preskočiti.

Svakako biste trebali biti svjesni da se svi roditelji nose s određenim poteškoćama u odgoju. Ako imaju poslušnu djecu, možda imaju neki drugi problem kojega ne uspijevaju riješiti. Ponekad su u pitanju samo dječje razvojne faze u kojima testiraju vaše granice istražujući što se sve može dogoditi kada se ponašaju na različite načine.

Uzmite u obzir da u pitanju može biti i određeni poremećaj u ponašanju, no to nikako ne bi trebala biti prva pomisao kada se nađete pred problemom neposlušnog djeteta. Ako se problem povećava i situacija postaje sve teža, pokušajte potražiti savjet psihologa ili psihijatra kako bi se isključili mogući poremećaji u ponašanju.

No, nemojte zaboraviti da smo svi mi bili djeca i vjerovatno bi naši roditelji mogli satima prepričavati zgode i nezgode naših „poslušnosti“. Djeca otkrivaju i istražuju te im je ponekad teško shvatiti što smiju, a što ne. Zapamtite – vi ste roditelj, postavljate pravila i određujete granice, ali to biste trebali znati učiniti na ispravan način!

Kako disciplinirati dijete?

Sljedećih nekoliko koraka vam može biti vodič u učenju djece slušanju onoga što vam govorite bez dodatnih ponavljanja i nepotrebnog vikanja.

1. Budite sigurni da vas djeca doista čuju kada ih zamolite da nešto učine

Obraćanje preko cijele kuće ili preko stepenica se ne računa. Za malu djecu je važno da se spustite do njih, uspostavite kontakt očima te zatim izreknete zahtjev. Prijateljski dodir po ruci ili neka druga pozitivna fizička veza također može biti od pomoći. Za stariju djecu nastojte ostvariti bilo kakav kontakt očima i potvrdu da su vas čuli.

2. Shvatite da vas možda ne ignoriraju namjerno

Mlađa djeca (posebno oni mlađi od 14 godina) se lako ometaju i često ne primjećuju što se događa oko njih. Istraživanja su pokazala da djeca koja sudjeluju u određenim aktivnostima (npr. igranje, čitanje) često ne registriraju druge aspekte i podražaje iz svoje okoline.

Nedostaje im ono što se naziva periferna svijest. Ako je ona ograničena, može utjecati na to da djeca ne registriraju što se događa oko njih dok rade nešto drugo, a to znači da ne registriraju ni roditelja koji stoji blizu i razgovara s njima čak i kada se to čini nemoguće. Zato provjerite ovaj segment prije sljedećeg koraka.

3. Shvatite da vas možda namjerno ignoriraju

Neka djeca će testirati granice svojih roditelja da vide što će se dogoditi ako vas ignoriraju. To je za njih važna informacija i vrlo normalan dio razvoja. Razmislite o tome jeste li ih možda slučajno prije toga povrijedili ili učinili nešto protiv njihove volje zbog čega vas namjerno ignorišu, prenosi Krenizdravo.hr.

4. Nakon što ste se uvjerili da su vas čuli, pitajte ih jednom pitanje koje ih želite pitati i pričekajte da vidite što će se dogoditi

Ako vas odmah ne poslušaju, pokušajte ih zamoliti još jedanput, a zatim im recite zašto ih pitate određeno pitanje, odnosno dajte im razlog zašto bi vas trebala poslušati. To može pomoći djeci da shvate vaše mišljenje i pokaže im važnost onoga što im govorite. Pritom im pomozite razumjeti pravila ili moguće posljedice koje će se dogoditi ako se zahtjev ne ispuni.

5. Ako vas ne poslušaju, pustite da dožive posljedice

Prirodne posljedice su one koje slijede neposredno nakon zahtjeva, a da roditelji ne moraju ništa učiniti (npr. prirodna posljedica za dijete koje vas ne želi poslušati i obuti čizme umjesto papuča prije izlaska na kišnu ulicu može biti vlaženje stopala i neugodan osjećaj hladnoće).

Prirodne posljedice su često najbolji učitelji osim kada mogu stvoriti zdravstveni ili određeni sigurnosni rizik. Međutim, mnogo puta situacija u kojoj se roditelji nalaze s djecom nema prirodnih posljedica i stoga od roditelja zahtijeva da aktivno učine nešto drugo kako bi dijete shvatilo važnost onoga što im govore.

6. Kada prirodne posljedice nisu opcija, upozorite ih o mogućim posljedicama na koje vi možete utjecati

Primjer ovakve situacije:

 -Moramo otići iz parka za 5 minuta. Ako ne pođeš sa mnom kada vam kažem da je vrijeme za odlazak, sutra se nećemo vratiti u park nakon škole jer vaše ponašanje otežava odlazak na vrijeme.

Djeca će unaprijed znati koje će biti posljedice za kršenje pravila ili ignorisanje zahtjeva, a onda će odlučiti kako će se ponašati, odnosno hoće li slijediti pravilo ili ga prekršiti i snositi posljedice. Vrlo je važno da vi budete dosljedni svojim riječima.

7. Nakon što ponovite svoj zahtjev, obrazloženje i pravedno upozorenje na posljedice, dajte djeci priliku da odgovore

Ako ne učine ono što ste tražili, a u pitanju je bio razuman zahtjev, sljedeći korak je praćenje posljedica na koje ste ih upozorili. Ovo je posljednji korak i jako je važan zato što će vašoj djeci dati do znanja da zaista mislite ono što govorite.

Ovdje je najvažnija i ključna dosljednost koju mnogi roditelji nemaju, a popuštanje djeci njima samo daje do znanja da nauče kako manipulirati vašim reakcijama i uvijek dobiti ono što žele.