Reciklomati Sarajevskog kiseljaka i dalje na raspolaganju građanima

U kompaniji Sarajevski kiseljak vjeruju da je očuvanje planete jedna od najvažnijih tema današnjice. Smatraju da uz dobre ideje, svaki pojedinac, svaki biznis, svaka organizacija i svako društvo mogu da doprinesu zaštiti okoliša i svoje zajednice.


Dobrom idejom se pokazala i odluka da u suradnji s prodajnim lancem Bingo i operaterom sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Eko Život pokrenu pilot projekt „Recikliraj i doniraj“ i postave pametne mašine za prikupljanje iskorištenih plastičnih i staklenih boca – reciklomate.  Tehnologija ovih reciklomata omogućava da mašina prepozna tip otpada, prihvati ga i skladišti, te vrednuje iznos ubačenog otpada koji se preusmjerava kao novčana donacija humanitarnim udruženjima. Ovom akcijom boce dobivaju novu vrijednost i postaju dio kružne ekonomije, a potrošači osim što sudjeluju u procesu sortiranja otpada biraju koje udruženje žele podržati.

Aparati su u osmom mjesecu ove godine postavljeni u dva Bingo objekta u Sarajevu i u Tuzli i u prvom ciklusu koji je trajao mjesec i pol dana ukupno je prikupljeno 219 kg plastičnih i 43 kg staklenih boca. Shodno tome prikupljena su planirana sredstva namijenjena organizaciji UG Ruke za školu ekologije i organizaciji Pomozi.ba za njihov projekt Obrok za sve.

– Vidjeli smo da kada se nešto pravilno implementira i približi građanima, može donijeti izuzetne rezultate. Ohrabreni dobrim odzivom građana i uspjehom prvog ciklusa kao kompanija koja je opredijeljena na poštivanje visokih ekoloških standarda, odlučili smo nastaviti s ovom akcijom. Reciklomat u Bingu Tuzla ostaje na istom mjestu dok reciklomat iz Sarajeva mijenja lokaciju te će biti postavljen u Bingu Vogošća. Posebno smo ponosni što smo za nepuna dva mjeseca s našim građanima prikupili i osigurali sredstva za dva plemenita cilja, objašnjava Amar Jajetović, voditelj tržišnog marketinga u kompaniji Sarajevski kiseljak.

– Pozitivno smo iznenađeni reakcijama naših kupaca i posjetilaca centara u Tuzli i Sarajevu. Kroz malo drugačiji društveno odgovorni projekat skrenuli smo pažnju na važnost selektivnog odlaganja otpada, jer u BiH još uvijek ne postoji ta obaveza kada su u pitanju domaćinstva. Mi smo postavkom reciklomata pružili priliku našim kupcima da jedan dio otpada zbrinu u našim centrima, što za rezultat ima humanitarnu aktivnost. Ekološki projekti poput ovog dio su strateškog opredjeljenja Binga, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe trade marketinga u kompaniji Bingo.

Svi zainteresirani za sortiranje iskorištenih bilo kojih plastičnih i staklenih boca, do 15.11.2022. godine  reciklomate mogu pronaći u Bingo centrima u Tuzli, na adresi Mitra Trifunovića Uče 2, te u Vogošći na adresi Ugorsko bb.

Briga o zaštiti okoliša dio je strategije održivosti Sarajevskog kiseljaka i obuhvaća aktivnosti poput recikliranja otpada u proizvodnim pogonima i logistici, uvođenja lakše PET ambalaže čime se smanjuje količina plastike i emisija CO2, osvještavanje potrošača o važnosti korištenja povratne staklene ambalaže, a ta se tema provlači i kroz marketinške kampanje Sarajevskog kiseljaka, sve do akcije pošumljavanja i pomaganja udruženjima koja brinu o zaštiti okoliša.