Raspisan konkurs za dodjelu UWC stipendija: Dodijelit će se ukupno 31 stipendija

UWC Nacionalni komitet BiH raspisuje konkurs za dodjelu stipendija za pohađanje Koledža ujedinjenog svijeta (United World Colleges-UWC).


Konkurs je namijenjen učenicima drugih razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH, a dodijelit će se ukupno 31 stipendija.

Puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu Međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući troškove smještaja, prehrane, udžbenika i školskog pribora.

Aplikacije se primaju do 28. januara 2022.

Nakon provedene selekcije najuspješnijim kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 27 stipendija: 22 stipendije za pohađanje UWC Mostar (BiH), po jedna stipendija za UWC Robert Bosch (Njemačka), UWC Adriatic (Italija), UWC East Africa (Tanzanija); UWC Mahindra College (Indija), te jedna parcijalna stipendija za UWC Isak (Japan).

UWC traži učenike koji su društveno zreli i moralno odgovorni, a pogodan kandidat je učenik koji u školi postiže uspjeh i ima široko polje vannastavnih interesa. Bitne osobine uključuju sposobnost tolerancije prema drugačijim mišljenjima i stavovima, a iskustvo je pokazalo da su tokom selekcije najuspješniji oni učenici koji dolaze s jasnom slikom o ciljevima UWC pokreta i jakim ličnim motivom da im doprinesu.

Nakon sticanja IB DP diplome, učenicima UWC koledža nudi se široki spektar stipendija za univerzitete u inostranstvu, a tokom školovanja osigurano im je i univerzitetsko savjetovanje.

Za sve detaljne informacije o stipendijama i uslovima prijave posjetite www.uwcmostar.ba

Za sve dodatne informacije ili upite o aplikacijskom procesu kontaktirajte UWC NC BiH putem e-mail adrese :[email protected].

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. U 15  godina rada u BiH, s učenicima iz više od 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

Koledž svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, a u ovoj godini obilježava i jubilarnu petnaestu godinu postojanja kao jedina UWC škola na području Balkana.