Prva sedmica online: Kada počinje nastava u BPK Goražde?

Direktor Kurtović pojasnio je odluku o online nastavi u prvoj sedmici škole.


Direktor Kurtović

Nastava u drugom polugodištu u školama na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde počinje u ponedjeljak, 31. januara, a u prvoj sedmici odvijat će se po online modelu. Ovu informaciju potvrdili su danas iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Direktor te institucije Admir Kurtović podsjetio je da je po nastavnom kalendaru, u toku školske godine predviđeno da učenici jednu sedmicu nastavu pohađaju online.

 – Uzimajući u obzir činjenicu da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, odluka resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda je da to bude prva sedmica u drugom polugodištu školske 2021/2022. godine. Pratit ćemo preporuke kriznih štabova te donijeti odluku kako ćemo u narednom periodu organizovati proces nastave u skladu s epidemiološkom situacijom, o čemu će biti blagovremeno obavješteni učenici i njhovi roditelji, kazao je Kurtović, prenosi Hayat.

Dodao je da je u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK Goražde, ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod, uz podršku Vlade BPK Goražde i partnerskih organizacija, organizovalo niz edukacija za nastavni kadar.

 – Nešto jači intenzitet tih obuka bio je u toku zimskog raspusta, a ono što nam je posebno drago jeste što smo ovaj put imali stručno usmjerene edukacije. Prije svega, mislim na edukaciju za asistente u nastavi koji rade s djecom s posebnim obrazovnim potrebama, jer taj nastavni kadar rijetko ima priliku za dodatnim stručnim usavršavanjem, a cilj nam je da sve edukacije koje organizujemo budu što kvalitetnije i da obuhvate što veći broj nastavnog kadra. Također, u toku januara organizovali smo i niz tzv. naprednih edukacija koje su imale za cilj jačanje kompetencija nastavnog kadra kada je u pitanju realizacija online nastave, pojasnio je direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde.