Prosvjetari u SBK jedini nemaju potpisan kolektivni ugovor

Pored malih plaća, nesrazmjernih odgovornosti posla koji obavljaju, dodatna nedefiniranost situacije samo povećava nezadovoljstvo i degradira prosvjetne radnike,


Prosvjetni radnici iz Srednjobosanskog kantona jedini u Federaciji nemaju potpisan kolektivni ugovor. Iako pregovori traju od marta prošle godine, a sindikati navode da su ih u februaru ove godine i završili, kantonalna Vlada još nije potvrdila kolektivni ugovor.

Predstavnici četiri sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu, iako su mislili da je proces pregovora o kolektivnom ugovoru završen, vjerovatno će još čekati na potpisivanje. Naknadno je došlo do, kako ističu, dodataka s kojima nisu saglasni. Jedan je primjena uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru, a drugi pozicija pomoćnika direktora u osnovnim i srednjim školama.

 – Naime nijedan pomoćnik direktora nije primljen po uredbi iako je to novo radno mjesto a insistira se da ljudi koji idu na dopunu nastavne norme ili su tehnološki višak da se na njih primjenuje uredba. Što po našem mišljenju nije novo upošljavanje nego zbrinjavanje tehnološkog viška. Pomoćnici direktora nisu rukovodni organi, kaže Muhamed Pajić iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK.

 – Pregovori su počeli od trećeg mjeseca 2022. Pošto kolektivni ugovor vrijedi do šestog mjeseca, zakonski 90 dana, do devetog mjeseca je isteklo. Ovo je sedmi mjesec, bez kolektivnog ugovora. U njemu su sudjelovali i sindikati i ravnatelj, ministarstvo, na kraju čak je došlo do ureda za zakonodavstvo i na kraju ured premijera tu nastaje problem, ističe Goran Puletić iz Neovisnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK.

Zbog čega se ova tačka nije našla na sjednici Vlade, kao razlog resorni ministar navodi upravo te, kako ih naziva, finese, koje su uočene naknadno i čime proces za Vladu nije završen. Ističe da ovo ne bi trebalo predstavljati problem.

 – I mi smo trebali u toku pregovaranja nešto istaknuti kao problem. I sad su u jednoj nezgodnoj situaciji kad su oni objavili da smo mi završili, da smo i mi takođe ja kao ministar sam smatrao da smo završili pregovore, onda je premijer kantona, predsjednik Vlade, neke stvari usporio, smatra ministar obrazovanja, znanosti i sporta SBK Bojan Domić.

Kao jedini kanton u Federaciji koji nema potpisan kolektivni ugovor, sindikati su svjesni koliko to utiče na radnu atmosferu u školama ovog kantona u kojim je trenutno zaposleno tri hiljade radnika.

  – Svake godine smo pod velikim pritiskom zbog upisne politike, svake godine smo na izvjesnoj vjetrometini, da li ćemo imati dovoljan broj učenika, da li ćemo imati normu. Ova situacija nam sve više otežava jer kolektivnim ugovorom su definisana sva naša prava, kako materijalna, tako naknade, tako postupak napredovanja, navodi Nada Jukić iz Neovisnog sindikata srednjih škola SBK.

Naglašavaju: moguć je i štrajk upozorenja.

 – Da li ćemo ići na to da samo čuvamo djecu ili ćemo se ponašati kao i oni što se ponašaju… Mi nećemo ostaviti djecu, mi ćemo čuvati djecu, raditi, pa eto do te mjere da ćemo na kraju školske godine, ako nastave ovako, podijeliti petice, izjavio je Puletić.

 – Mi očekujemo da se Vlada urazumi i da ono što je ispregovarano sa sindikatima obrazovanja potpiše. Nije u interesu niti vladi niti radnicima da imaju nedefinisane stvari, mišljenja je Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prosvjetni radnici se tome nadaju, jer, pored malih plaća, nesrazmjernih odgovornosti posla koji obavljaju, dodatna nedefiniranost situacije samo povećava nezadovoljstvo i degradira prosvjetne radnike, piše BHRT.