Projekt U zdravoj školi zdrava djeca: Novi pobjednici Vienna osiguranja

U zdravoj školi zdrava djeca je projekt Vienna osiguranje d.d. VIG, kompanije koja je po ocjeni britanskog Global Brand Magazina nosilac titule Najbolje društvo za životno osiguranje u BiH. Projekt je pokrenut 2016. godine s ciljem promicanja zdravog i aktivnog životnog stila učenika osnovnih škola u BiH. Do sada je udružio više od 10.000 školaraca, roditelja i prosvjetnih radnika koji su uz podršku Vienna osiguranja d.d VIG izgradili zdrave vrtove, voćnjake, sigurna igrališta, bavili se sportom kroz igru i zabavu, animirali djecu i roditelje na zajednička druženja i drugo.


U zdravoj školi zdrava djeca društveno je odgovorni projekt koji već treću godinu realizira Vienna osiguranja d.d. VIG. Tema ovogodišnje sezone bila je Najcool užina!

U martu je upućen javni poziv osnovnim školama iz Bosne i Hercegovine s ciljem da škole pošalju svoje timove. Osam ekipa s najboljim idejama i receptima odabrano je za finaliste u emisiji Lonci i poklopci, koja se prikazuje na OBN televiziji, čiji je idejni autor, urednik i voditelj Vjekoslav Kramer.

Odabrane su sljedeće škole: OŠ Kulin Ban – Visoko, OŠ Nova Bila – Nova Bila, OŠ Nafija Sarajlić – Sarajevo, Šesta Osnovna škola – Ilidža, OŠ Pasci – Donji Pasci, OŠ Sveti Sava – Doboj, OŠ Mustafa Ejubović – Mostar i OŠ Petra Bakule – Mostar.


– Veoma smo sretni što smo dio ovog projekta. Dolazimo iz dvije škole iz Mostara. Došli smo istim autobusom. Tome smo se posebno radovali, jer je provod bio sjajan. Tu smo da podržimo jedni druge, a nikako da budemo konkurencija. Ko će pobijediti, stvarno nije bitno. Ogroman je uspjeh što smo ovoliko dogurali – kazali su učenici iz OŠ Mustafa Ejubović i OŠ Petra Bakule iz Mostara tokom snimanja.


Talentirani kreativci, školarci iz bh. škola, danima su pripremali ukusne delicije, družili su se, uživali, a nakon nekoliko odličnih emisija u kojima su se školarci zabavili pripremajući svoje Najcool užine, za najbolje od najboljih odabrani su timovi iz OŠ Kulin Ban – Visoko, OŠ Nova Bila – Nova Bila i Šesta Osnovna škola – Ilidža, dok su za pobjednika proglašeni učenici OŠ Nova Bila – Nova Bila. Žiri u sastavu Tomislav Cvitanušić, ambasador projekta U zdravoj školi zdrava djeca, Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja d.d. VIG, te Valentina Vidović, profesorica informatike u OŠ Kiseljak iz Kiseljaka i inicijatorica ideje za ovogodišnji projekt su u super finalnoj emisiji uživali u degustaciji pripremljenih užina školaraca, te su imali težak zadatak da odaberu pobjednika.


Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti dio ovog projekta i zaista svaka čast Vienna osiguranju što su pokrenuli ovaj hvale vrijedan i jedinstven projekt! Školarci su bili divni, opušteni, družili su se međusobno i bodrili jedni druge. Ono što je najvažnije pokazali su da je jednostavno praviti zdrave obroke i da svi trebamo dati svoj doprinos za naše bolje sutra, istakao je Vjekoslav Kramer – Vjeko.


– Opredijeljeni da aktivno doprinosimo unapređenju zdravih prehrambenih navika naših najmlađih, zadovoljstvo je konstatirati da je i treća sezona projekta U zdravoj školi zdrava djeca Vienna osiguranja d.d. VIG okončana s velikim uspjehom. Veliki broj školaraca i nastavnika je nominirao odlične ideje za Najcool užinu!, te se ovim putem svima njima zahvaljujem što svojim primjerima dokazuju da kada postoji spremnost i volja možemo uraditi mnogo za našu mladost, pa i onda kada nema razumijevanja od onih koji bi o tome trebali voditi računa. Drago mi je da su djeca imala priliku da se druže, zabave, ali i da nauče o nutritivnim vrijednostima pojedinih namirnica, te njihovom značaju za zdravlje. Nije bilo lako odabrati pobjedničku ekipu, tako da smo pored degustacije užina uzeli u obzir angažman učesnika tokom cijelog projekta, te glasove pratilaca na društvenim mrežama. Radujem se završnom druženju u pobjedničkoj školi u septembru kada ćemo ponovo svi zajedno s Vjekom kuhati u renoviranoj školskoj kuhinji koju je Vienna osiguranje d.d. VIG poklonilo kao nagradu pobjedniku, izjavila je Sabina Mujanović, direktorica Vienna osiguranja d.d. VIG.