Pročitajte prekrasno mamino pismo djetetu prije polaska u školu

"Kada si postao tako velik? Ne tako davno, učio si hodati, a danas ujutro samostalno si se obukao dok kažeš 'keks'."


Foto: Envato
Foto: Envato

Mama dvoje djece, Jessica Wolstenholm, u svojoj kolumni za Huffington Post napisala je prekrasno pismo svom sinu prije polaska u školu kako bi mu dala nekoliko majčinskih savjeta za veliku i uzbudljivu avanturu koja čeka njezino dijete, ali i nju, piše miss7mama.24sata.hr.

 – Draga moja bebice, znam da si zauzet igrajući se, ali možeš li se dovući do mene u krilo kako bih ti rekla nekoliko stvari? Kada si postao tako velik? Ne tako davno, učio si hodati, a danas ujutro samostalno si se odjenuo u roku keks. Ponosno sam gledala u tebe kad si izašao iz svoje sobe u savršeno uparenoj kombinaciji, toliko ponosna, ali s potajnim olakšanjem kad sam te vidjela da se još uvijek boriš s gumbima na majici. Jesi li ih ostavio za mene?

 Škola počinje uskoro, a da budem iskrena – nisam sigurna kako se osjećam zbog toga. Ti si spreman. Ja sam spremna. Ali, znam da je pred nama novo razdoblje života u kojem ćemo ponovno toliko toga morati naučiti. I ti, i ja. Budi strpljiv sa mnom. Možda će mi trebati vremena da se naviknem na naše novo normalno, ali nikada te neću sputavati od širenja tvojih krila – odlučna sam u tome, obećavam ti! Prije nego zakoračiš u ovo novo i veliko razdoblje u svom životu i napustiš ono što si poznavao više od šest godina, postoji nekoliko stvari koje bih željela da znaš…

Nedostajat će mi naši zajednički dugi dani. Samo ti i ja. Čitanje, igranje, čak i zajedničko obavljanje obaveza. Ti normalni, jednolični trenuci, brbljanje uz grickalice i puzzle – neki su od mojih najdražih dana u majčinstvu. Čak i kad kreneš u školu, obećavam ti da ćemo pronaći vrijeme da budemo zajedno bez velikih planova ili očekivanja. Bez raspreda ili domaće zadaće. Samo ti i ja, tvoje najdraže igračke i zdjela naših najdražih grickalica. Ova nova avantura možda će biti zastrašujuća, ali znam da ćemo zajedno rasti kroz nju.

Promjena je teška, čak i kada je uzbudljiva, a škola će biti velika prilagodba za nas oboje. Ali, isto tako znam da, ako ćemo biti strpljivi jedno s drugim i ako ćemo razgovarati o usponima i padovima – lakše ćemo prebroditi ovo uzbudljivo putovanje u nepoznato. Naš veliki svijet te treba i znam da si spreman ostaviti svoj pečat. Ti imaš prekrasne, jedinstvene darove koji su svijetu potrebni. Imala sam privilegiju zajedno s tobom otkriti neke od tih darova, a mnogi od njih će tek doći kad zakoračiš u prekrasnu i raznoliku zajednicu učitelja, drugih učenika i znanja.

Nemoj zaboraviti ko si, ali nemoj se bojati rasti. Neki dani biti će čudesni, neki će biti teški. Dopusti dobrim danima da ‘napune’ tvoju strast za učenjem, ali nemoj dopustiti teškim danima da otmu svu zabavu. Neću ti lagati – škola će biti zabavna, ali bit će i teških trenutaka. Što više će tvoj mozak biti pred izazovima, to ćeš se nelagodnije možda osjećati. Zapamti, čak i teške stvari mogu biti zabavne ako prihvatiš izazov pozitivnim stavom. Ja sam ovdje kako bih ti pomogla da se sa svakim suočiš s veseljem.

Imaš priliku podijeliti ljubav svakodnevno. Obrati pažnju na one kojima je ona najviše potrebna. Ti si svjetlo, ljubavi moja. Svijetli jarko svaki dan! Pronađi one kojima su potrebni tvoji darovi i velikodušno ih podijeli! Biti dijelom te zajednice velika je privilegija. Budi zahvalan za svoje obrazovanje. Žaljenje i prigovaranje nam neće pomoći u teškim stvarima. Ali, zahvalnost može pomoći čak i u najtežim situacijama.

Obećavam ti da ću i ja ostati zahvalna i pomoći ti pronaći dobro u svakoj situaciji. Bez obzira što će ti se sve dogoditi u školi, dom će uvijek biti tvoje sigurno mjesto. Kada dođeš doma nakon škole, čekat ću te. I ja sam tvoje sigurno mjesto. Bez obzira na ono s čime ćeš se suočiti – sve će biti dobro jer si voljen. Sve je samo pitanje vremena. Stojimo na rubu svega što smo ikad poznavali i znam da si spreman raširiti svoja krila i poletjeti u svoju budućnost. Ništa više neće biti isto osim ljubavi koju osjećam prema tebi. Nadam se da će te upravo ona nositi i održati kroz ovu veliku avanturu! Volim te, Mama