Pretjerujete li pohvalama i pažnjom? Kako to prepoznati, ali i izbjeći

Ako pretjerujete s pohvalama, dijete gubi motivaciju


kisss / Pixabay

Kao u svemu u životu i u odgoju i roditeljstvu možete pretjerati i to s popustljivim ponašanjem bez ikakvih očekivanja.Na kraju, od toga nemate nikakve koristi, a nema ju niti vaše dijete, prenosi djecjaposla.com.

Psihologica Dr. Lisa Firestone tvrdi da ako roditelj da djetetu previše moći, tim činom prestaje biti njegov skrbnik i pretvara se u žrtvu.

Previše ugađanja, nagrađivanja i bdjenja nad djetetom kod djece u stvari stvara pritisak da moraju postići nešto veliko i biti izvrsni u nečemu što je izvrsna podloga za razočarenje kad se to ne dogodi – napisala je Firestone.

Pretjerano nagrađivanje i ugađanje nazvala je “praznim radnjama” koje mnogi roditelji koriste i misle da su to činovi pažnje, njihove posvećenosti i dobrog načina odgajanja, a u stvari bi se tako ponašanje, smatra ova psihologica, moglo čak smatrati i zlostavljanjem.

Kako znati što znači “pretjerano”? To znači da radite apsolutno sve za svoje dijete, a rezultata je da završite s djetetom koje će biti nesamostalno i nespremno za životne izazove.

Ponekad tako, najbolje roditeljske namjere mogu dovesti do loših posljedica ako pretjerujete.

Ako ste se ikada pitali kako izgleda pretjerivanje u roditeljstvu, evo nekih simptoma:

Previše hvalite

Što više hvalite nešto što hvalu možda i ne zaslužuje, vaše dijete će brzo izgubiti motivaciju. Čemu ikakav trud, kad se i pomak prstom nagradi pohvalom?

dakle, ako se uhvatite da čestitate djetetu jer je uspjelo pojesti cijeli ručak, znajte da ste na krivom putu.

Nagrađujete prečesto

Ne samo da pohvaljujete dobro ponašanje koje bi se trebalo smatrati uobičajenim, sad ste ga već počeli i nagrađivati. Najgora posljedica je razmaženo dijete koje očekuje nagradu i za najmanju sitnicu, potpuno je nemotivirano da bez nagrade išta napravi.

Dakle, svaka dobra ocjena u školi nije poziv za nagradu, kao ni pročitana lektira, pospremljen ormar i slično.

Imate jako niska očekivanja

Jadnu djecu i tako već cijede previše u školi, pa ih nećete vi još i kod kuće dodatno opterećivati. Dakle, najbolje da ih oslobodite većine, ako ne i svih odgovornosti kad već imaju svoje školske obaveze “za vratom”.

Ovakvim razmišljanjem brzo ćete se naći na opasnom tlu. djeca trebaju zaduženja i red, a obavljanjem kućanskih poslova i oni postaju vrijedan dio tima.

Trudite se da vaše dijete izbjegne pogreške

Vruća pećnica, pričepljeni prsti, opasna stolica, pad s bicikla…sve su to stvari koje bi vašem djetetu mogle nanijeti bol koju vi želite spriječiti. No, djeca bi ustvari trebala učiti iz vlastitih grešaka, a ne izbjeći ih pod svaku cijenu.

Nudite djetetu pomoć prije nego ju i zatraži

Teško je držati se po strani i promatrati djecu kako rade nešto samostalno. No, često je puno bolje ostati po strani nego umiješati se: Divno je vidjeti što mogu smisliti i ostvariti kad su prepušteni sami sebi.

Stalno govorite djeci što trebaju napraviti i kada

Svi to radimo. Stojimo kod vrata i vičemo djeci da operu zube, da obuju papuče, cipele, stave kapu..no, taj odnos biste trebali izbalansirati. Nastavite ovako i djeca će vam odrasti nikad ne znajući što bi i kada trebala napraviti, a da ih netko ne podsjeti.

(Školski.ba)