Preporuke sarajevskim školama o slanju učenika psihijatru: Šta kaže ministrica, a šta roditelji?

Pored organiziranog programa prevencije izdate preporuke za odlazak učenika psihijatru, a evo zbog čega.


Foto: Facebook

Zbog nedavnih dešavanja u susjednoj Srbiji, tragedije koja je ostavila bol i patnju mnogim roditeljima, i u Bosni i Hercegovini će biti pojačane mjere opreza u svim školama, navedeno je u dopisu Ministarstva za odgoj i obrzovanje KS. U dopisu se navodi kako će svaki učenik ili učenica koji bude pokazao neki oblik nasilja ili prijetnje biti upućen na pregled kod psihijatra.

Nakon ove vijesti, koja je izazvala mnoštvo reakcija u javnosti, posebno roditelja, ekipa portala Radiosarajevo.ba odlučila je kontaktirati ministricu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naidu Hota – Muminović , koja nam je objasnila da se ovakva odluka naprosto morala donijeti, bez previše razmišljanja.

 – Nakon tragedije koja se desila u susjednoj Srbiji, nastojat ćemo intenzivno raditi na programima prevencije u našim školama, kako bi ojačali stručne službe. Pored zaposlenih školskih psihologa, imali smo i niz različitih oblika usavršavanja za direktore, nastavnike i stručne saradnike. Dali smo preporuke školama sa ciljem smanjenja stresa, uputili škole na koji način da pružaju podršku učenicima i roditeljima u ovom izuzetno stresnom događaju, kazala je Hota – Muminović za portal Radiosarajevo.ba.

Ministrica ističe da su pored organiziranog programa prevencije izdate preporuke za odlazak psihijatru, a evo zbog čega.

 – Službenici Ministarstva i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kao i policijski službenici, bili su na terenu u obilasku škola, slušali i razgovarali sa direktorima, pedagozima i psiholozima. Nakon posjeta školama i dodatnih konsultacija sa Mobilnim timom za krizne intervencije pri Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, izdali smo dodatne preporuke koje se odnose na situaciju kada učenik neposresno prijeti da će ugroziti svoj život ili život i sigurnost drugih u školskoj zajednici. Naravno da se u takvim situacijama, pogotovo u kontekstu ove velike tragedije koja se desila u Beogradu, odmah obavještava roditelj učenika, policija, a učenik se upućuje dječijem psihijatru koji će dalje odlučivati.

Ne može škola preuzeti odgovornost da procjenjuje koliko je situacija zaista ozbiljna i da li učenik zaista namjerava da napravi ono što najavljuje ili prijeti. Ovo su izuzetne situacije i ne očekujemo da će ih biti puno. I ranije su djeca upućivana dječijem psihijatru i zato postoji ljekar te specijalnosti. Nemojte da stigmatiziramo odlazak ljekaru, navodi Hota-Muminović.

Upozorila je i na težak period kroz koji svaka porodica može da se suoči.

 – Ništa od naših postojećih pravilnika nije prekršeno, jer se i kroz ove preporuke uključuje Centar za mentalno zdravlje, Centar za socijalni rad i drugi stručnjaci i službe po potrebi. Ovaj vanredni period kroz koji prolazimo kao porodice, školske zajednice i društvo, moramo iskoristiti da dodatno poboljšamo prakse, ponašanja i još bolje definiramo naše odgovornosti. Argument da se ‘možda neko samo šali’ nije nikakav argument i kao odrasle osobe moramo jasno reći da je neprihvatljivo da se s takvim temama ‘šalimo’. Kada se, ne daj Bože, desi tragični događaj, kasno je baviti se naknadnom pameću i razmišljati jesmo li još nešto mogli uraditi, zaključuje ministrica Hota – Muminović.

Predsjednica Upravnog odbora Elma Dizdarević, ispred Vijeća roditelja KS je kazala da će konačna odluka biti donesena nakon sastanka sa ministricom Hota-Muminović.

 – U saopćenju su izdate smjernice, prema određenom protokolu kako se treba ponašati u kriznim situacijama, zbog situacije koja se desila u Beogradu. Zaprimili smo veliki broj poruka i mailova, zbog kojih smo se morali obratiti nadležnom ministarstvu za odgoj i obrazovanje tražeći hitan sastanak, koji je planiran za srijedu 17. maja. Održat ćemo sastanak s ministricom Naidom Hota-Muminović, na kojem ćemo proći sve korake pri rješavanju ovakvog problema koji se dešava unutar svih škola. Mi smo odgovor za sastanak dobili prošli petak, i nadamo se da ćemo na sastanku dobiti jasna obrazloženja koraka, koji će biti preporučljivi za naše škole, uz razgovor sa stručnim službama, zaključila je Dizdarević.