Premijer Uk na proglašenju pobjednika Ekonomske olimpijade BiH: “Čast je biti vaš partner, predstavite našu zemlju u najboljem svjetlu”

Više od 500 učenika iz 49 bh. srednjih škola učestvovalo je na takmičenju Ekonomske olimpijade u BiH.


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prisustvovao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu proglašenju pobjednika 3. Ekonomske olimpijade Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo, a čiji ovogodišnji sponzor je bila Vlada KS.

Više od 500 učenika iz 49 bh. srednjih škola učestvovalo je na takmičenju Ekonomske olimpijade u BiH. Nakon dva kruga takmičenja, u finalu se našlo 17 učenika iz 12 škola širom BiH.

Pobjedu je odnijela Emina Hodžić učenica prvog razreda Srednje mješovite škole “Zijah Dizdarević” iz Fojnice, a pet najbolje plasiranih takmičara predstavljat će našu zemlju na međunarodnom finalnom takmičenju u Bratislavi u septembru ove godine, gdje će odmjeriti znanje sa vršnjacima iz 16 zemalja svijeta.

Uz Eminu Hodžić, to su Lana Komšić, (Druga gimnazija Sarajevo), Sara Čengić (Druga gimnazija Sarajevo), Sead Gakić (JU Srednja škola Konjic) i Asad Grabovica (Richmond Park International Secondary School Sarajevo).

Premijer Uk čestitao je svim takmičarima rekavši da su u ovom projektu, u kojem je za tri godine učestvovalo 1.600 učenika iz 49 srednjih škola, svi pobjednici, te zaželio mnogo sreće u finalu.

– Čast mi je što smo kao Vlada bili u prilici da budemo partner ovog projekta. Onog trenutka kada je 500 mladih osoba iz BiH odlučilo da svoje vrijeme utroši na edukaciju, da se dodatno obrazuje, svi su na taj način pobjednici. Sretno svima na olimpijadi u Slovačkoj, sa željom da predstavite našu zemlju u najboljem svjetlu, rekao je premijer Uk, dodavši da će se Kanton Sarajevo u narednom periodu potruditi da još više finansijski podrži ovaj i slične projekte.

Ekonomska olimpijada je takmičenje iz ekonomskog i finansijskog znanja namijenjeno učenicima srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina. Projekt je orginalno pokrenut u Češkoj Republici od strane Instituta za ekonomski razvoj (Institut ekonomického vzdělávání – INEV) 2016. godine, te se vremenom proširio na brojne države, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.