Premijer Uk i gradonačelnica Karić: “Osnovci iz Velešića imat će bolje uslove”

"Sada možemo razgovarati o onome što je bitnije, a to je unapređenje obrazovnog sistema i boravaka djece u ovoj školi, kako bi uljepšali školovanje našim osnovcima."


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić su u Osnovnoj školi „Velešićki heroji“ potpisali dokument o prijenosu prava svojine bez naknade, između Grada i Kantona, a koji se odnosi na školu i zemljište na kojem se ona nalazi. To je bio preduslov za planirano proširenje kapaciteta ove škole.

Kako su objasnili potpisnici, radi se o rješavanju pravnih poteškoća koje traju decenijama, a danas potpisanim dokumentom Grad Kantonu prepušta i daje u vlasništvo školu i zemljište, budući da je obrazovanje u nadležnosti Kantona.

– Danas smo uradili mali korak na kojeg se dugo čekalo. Pokazali smo  dobru volju i saradnju koju imaju Grad i Kanton te riješili administrativno-pravnu pretpostavku za rekonstrukciju i dogradnju škole. Zadovoljstvo će biti još veće kada taj projekt bude gotov i kada naši najmlađi sugrađani dobiju objekt koji će biti  reprezentativan, gdje će stjecati nova znanja, odrastati i družiti se u boljim uslovima. Radujem se trenutku kada ćemo presjeći vrpcu i završiti ovu školu onako kako je planirano. Sve će se raditi u saradnji Općine Novo Sarajevo, Grada i Kantona, naveo je premijer Uk.

I gradonačelnica Karić izrazila je zadovoljstvo da gradski i kantonalni nivo vlasti uspješnom saradnjom rješavaju probleme koji su bili prisutni godinama.

– Ne smijemo dozvoljavati da postoje bilo kakve pravne prepreke  i nejasnoće između Grada i Kantona. Jedna je danas otklonjena, ‘očistili’ smo pravnu dokumentaciju koja je bespotrebno čekala godinama. Taj korak smo završili i sada možemo razgovarati o onome što je bitnije, a to je unapređenje obrazovnog sistema i boravaka djece u ovoj školi, kako bi uljepšali školovanje našim osnovcima, navela je gradonačelnica Karić.

Direktor OŠ „Velešićki heroji“ Kenan Trebinjac objasnio je da je 2018. godine pokrenuta inicijativa za dogradnju tri prostorije – dvije učionice i prostor za produženi boravak, a koje su neophodne za normalno odvijanje nastave.

– Općina Novo Sarajevo nam je finansirala projekt i krenuli smo u dobivanje neophodnih dozvola, ali se za dobivanje građevinske pojavio problem u imovinsko-pravnim odnosima. Potpisom današnjeg sporazuma dolazimo u situaciju da za nekoliko mjeseci možemo dobiti građevinsku dozvolu i da već od sljedeće godine možemo lobirati naše institucije kako bi realizirali ovaj projekt. To će u mnogome olakšati funkcioniranje škole, objasnio je direktor Trebinjac.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.