Premijer TK: Da li su učenici dobili neupotrebljive udžbenike?

Premijer TK objasnio je zašto su neki učenici dobili ispisane radne sveske i na koji način će to Vlada TK ispraviti.


Foto: Facebook / Irfan Halilagić

U medijima su se ovih dana pojavljivale različite informacije vezane za udžbenike u Tuzlanskom kantonu. Jesu li besplati ili ne, da li su korišteni ili su učenici dobili nove udžbenike i ostale bitne informacije na svom profilu podijelio je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Njegovo saopćenje pod nazivom “završna riječ o knjigama u TK” prenosimo u cjelosti:

 – Tuzlanski kanton je prvi kanton koji započeo i realizirao mjeru BESPLATNIH udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

Kada smo prošle godine nabavili udžbenike i uručili ih đacima, naglasili smo u nekoliko navrata opredjeljenje da one udžbenike koji budu vraćeni na kraju školske godine i koji su UPOTREBLJIVI, iste ponovo podijelimo i koristimo u narednoj godini.

Svake naredne godine, počevši sa ovom, potrebnu ukupnu količinu udžbenika bi ‘zanavljali’, ‘obnavljali’ nabavkom dodatnog broja udžbenika, koje bi stavljali ‘na upotrebu đacima’ umjesto onih koji se prema mišljenju školskih komisija više ne mogu koristiti i koje su kao takve NEUPOTREBLJIVE.

Stav je Vlade i lično smatram, da je neodgovorno i neracionalno prema budžetskim sredstvima, vjerovatno i rastrošno i bahato, da kupujemo i trošimo novac na nove udžbenike svake školske godine, a da pri tome UPOTREBLJIVE knjige završe u otpadu, zapaljenje ili bačene u kontejner.

Od dijela razlike sredstava OBEZBIJEDILI SMO i roditelji neće kupovati udžbenike ‘Engleski’ i ‘Vjeronauka’, kao i radne sveske odobrene od strane Federacije BiH.

Preostali dio sredstava smo usmjerili na mjere sigurnosne zaštite u školama.

Problem je nastao sa onim udžbenicima u kojima postoji prostor i predviđene su za pisanje, upisivanje, dopisivanje (odgovora) i sl., tzv. ‘radni udžbenici’.

Nije se planiralo, niti se smjelo dogoditi, da ti udžbenici budu predmet povrata i ponovne podjele novoj generaciji učenika u ovoj školskoj godini jer su kao takvi ISPISANI i NEUPOTREBLJIVI.

Zbog tog, očiglednog i utvrđenog propusta, Vlada TK i resorno Ministarstvo će nabaviti potreban ukupan broj RADNIH UDŽBENIKA i naknadno podijeliti učenicima i roditeljima.

I na kraju, od Federacije BiH nismo dobili, niti je na račun kantona uplaćena, ni jedna jedina marka za nabavku udžbenika.

Da Vlada TK nije planirala sredstva za nabavku udžbenika, roditelji bi morali kupovati djeci udžbenike, bilo nove, bilo korištene, kao što je to trenutno slučaj u većini drugih kantona.

Zbog svega navedenog, bez obzira na propuste, nesuglasice, pa i političku motiviranost i malicioznost pojedinaca, ‘BESPLATNE UDŽBENIKE ZA SVE OSNOVCE’ smatramo izuzetno značajnim, svrsishodnim i korisnim projektom Vlade TK.

Autentičnim i orginalnim projektom naše Vlade TK i naše Skupštine TK.

Projektom koji značajno olakšava školovanje đacima i njihovim roditeljima, i kojeg ćemo sa sigurnošću, uz ispravku svih uočenih propusta, provoditi i u narednim školskim godinama!