Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Prema njenim riječima, u još 14 srednjih škola ostalo je 279 slobodnih mjesta za one koji se nisu uspjeli upisati u prethodna dva upisna roka.

Stručna zvanja

– Slobodnog mjesta ostalo je u Srednjoj muzičkoj školi, Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Srednoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoškolskim centrima Vogošća, Hadžići i Ilijaš, te Perzijsko-bosanskom koledžu. I u našim specijalnim školama u kojima se školuju djeca sa posebnim obrazovnim potrebama također je ostalo slobodnih mjesta, a to su Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju. Dakle, u ovim škola ima ukupno slobodnih 279 mjesta, od čega je 184 za stručna zvanja, a 95 za zanimanja trećeg stepena, navela je Husić.

Husić je istaknula da trećeg upisnog roka u formi javnog konkursa nema, ali da će svi koji se nisu upisali imati šansu da to urade u drugoj polovini augusta.

Zakonska obaveza

– Tada škole otvaraju svoja vrata i svi oni učenici koji se nisu upisali mogu predati  dokumente u jednu od ovih slobodnih škola. Napominjem da je za škole koje imaju zanimanje četvrtog stepena potrebno imati minimalno 60 bodova, dok za zanimanja trećeg stepena nema neki limit. Roditelji i djeca imaju dovoljno vremena da razmisle, te ih pozivamo da u drugoj polovini augusta predaju dokumente za upis, kazala je Husić, te napomenula da je srednje obrazovanje u trajanju od dvije godine obavezno za djecu do njihovih navršenih 18 godina, što znači da roditelji imaju i zakonsku obavezu upisati dijete u odgovarajuću srednju školu.

(Oslobodjenje.ba)