Pravila ponašanja u roditeljskim Viber grupama: Ne prozivajte javno, ne pišite poslije 20 sati…

Nova školska godina donijela je sa sobom puno toga, a između ostalog i povratak u roditeljske Viber grupe.


Mnogi roditelji hvataju se za glavu na samu pomisao na beskrajne rasprave, komentare, zvukove obavještenja tokom noći dok grupu ne utišamo na par sati, na par dana ili zauvijek. Međutim, Viber grupe imaju i svoju dobru i korisnu svrhu što je i razlog zbog kojeg ostajemo u njima.

Kako bi zadržale svoju osnovnu funkciju — prije svega lakši protok KORISNIH informacija — i kako bi nam prisustvo u tim grupama bilo prijatnije, važno je držati se određenih pravila koja će sve to olakšati.

Odgovarajte SAMO kad vas neko nešto pita

 – Neka se jave roditelji čija djeca će pohađati građansko vaspitanje.

U slučaju da vaše dijete pohađa vjersku nastavu, nema potrebe da odgovarate i bespotrebno zatrpavate grupu. Isto je i u slučaju da neko od roditelja pita da li je neko možda vidio plavu jaknu… Dvadeset odgovora „Ja nisam“ zatrpaće grupu, pa više nećemo znati ni šta je pitanje. Prepoznajte pitanja koja se odnose na vas i samo na njih odgovarajte.

Pitajte konkretno i samo ako je u vezi s cijelim razredom ili većinom grupe

Za pitanje u vezi sa vašim djetetom imate na raspolaganju broj učiteljice i individualne razgovore. Roditeljska Viber grupa služi za razmjenu informacija koja se tiču CIJELOG odjeljenja ili većeg broja učenika. Naravno, postoje i izuzeci, kada pojedinačna situacija može kasnije da se odnosi i na nekog drugog i da postane pravilo. Pitanja postavljajte konkretno, na primjer:

 – U koliko sati djeca sutra završavaju sa nastavom?, umjesto:

 – Šta sutra?

Koristite anketu

Anketa je izuzetno korisna alatka jer smanjuje broj različitih odgovora koji će zatrpati grupu, a sa puno različitih odgovora, poput „ja sam za, ja bih ipak ovako, a ja mislim onako“ — nećete se nikada snaći i dobiti sliku onoga što većina u grupi želi i misli.

Koristite lajk umjesto komentara

Pored svakog odgovora i komentara u grupi postoji srce koje kada kliknete postane ljubičasto i znači da se sa komentarom slažete ili vam se dopada to što je neko poslao ili napisao. Na primjer, kada učiteljica pošalje fotografiju ili snimak djece, lajk je dovoljan. Vodite računa o tome da će to isto neko vidjeti sat ili dva kasnije i da će ulaskom u grupu, umjesto tog sadržaja, prvo vidjeti vaše komentare poput „jao divno, super su, baš su slatki“ i sl. Naravno, ukoliko želite da dodatno pohvalite rad učiteljice, dovoljno je da jedan od roditelja to napiše, a ostali mogu da se lajkom pridruže pohvalama.

Ne pišite ništa poslije 20 časova

Svi možemo da utišamo grupu, to nije sporno. Ali nekim roditeljima ipak više odgovara da čuju zvuk, kako ne bi morali više puta tokom dana da provjeravaju da li je stigla neka nova informacija. Vodite računa da to može da bude i mama koja trenutno uspavljuje bebu. Uostalom, nije pristojno pisati ljudima sa kojima niste bliski i ne znate njihove navike u neprimjereno vrijeme za to.

Ne prozivajte nikog javno

 – Miloš je danas vređao moje dijete i samo da znate da ja takav bezobrazluk neću dozvoliti.

Za bilo kakve probleme u školi, razmirice, nasilje, postoji postupak i način rješavanja. Ne znate šta stoji iza događaja, niti kako se osjeća mama čije je dijete napravilo problem. Ostali roditelji, takođe neupućeni u događaj, mogu na hiljadu pogrešnih načina da protumače ovakve poruke. Nerijetko se u grupama mogu primijetiti i oštre kritike prema učiteljicama, nastavnicima, vaspitačima, što u cijeloj grupi stvara nelagodu. Sve problematične situacije rješavaju se prema procedurama, u individualnim razgovorima, te sve što želite da kažete jednoj osobi, bila to učiteljica ili neko od roditelja — rješavajte to mimo roditeljske Viber grupe.

Ne očekujte od učiteljice da odmah odgovori

Nije posao učiteljice da bude dostupna roditeljima 24/7. Odgovoriće čim bude u prilici, ali pod uslovom da vidi pitanje, pa je zato važno da se grupa ne zatrpava nevažnim komentarima i dodatnim pitanjima.

Ne dijelite neprimjerene sadržaje

Viber grupa roditelja nije mjesto za vašu reklamu, niti za pitanja i sadržaje koji nemaju veze sa školom. Kada dijelite fotografije, video-materijale i druge fajlove, vodite računa o tome da ne budu preveliki i da ih ne bude previše.

Provjerite da li se o tome što vas zanima već pisalo u grupi

Nema potrebe da se u grupi gomilaju ista pitanja, niti da se zatrpavamo istim odgovorima. Provjerite — odgovor koji vas zanima možda već postoji. Koristite lupicu koja se nalazi u desnom gornjem uglu kako biste pretražili ključne riječi, piše Bebac.com.

Budite učtivi i pristojni

U razred ili grupu sa vašim djetetom idu različita djeca koja imaju različite roditelje. Razlikujemo se po obrazovanju, pismenosti, kulturi, vjeri, interesovanjima i još po mnogo čemu. Ali ipak smo zajedno, svi sa istim ciljem i istom željom, kada je obrazovanje naše djece u pitanju. Poštujmo jedni druge, kako uživo, tako i u Viber grupi.

Izbjegavajte pisanje velikim slovima, neprimjeren rječnik, svađanje, prepirke, posebno vrijeđanje. Koristite pristojne riječi i rečenice, baš onakve kakve biste željeli da vaše dijete sutra čita i piše u svojim Viber grupama.

Zajedno stvaramo sredinu u kojoj želimo da nam bude lijepo, korisno i prijatno. To važi i za Viber grupe. Zato, hajde da nas više ne boli glava, već da te iste grupe postanu korisno mjesto za razmjenu važnih informacija.