Pratite napredak, a ne samo ocjene – bitne stvari koje bi trebao čuti svaki roditelj

Roditeljstvo nije lagana stvar, posebice ako djeca imaju probleme u školi, no nekada problem nije nužno u djetetu. Naučite šta radite krivo i kako možete utjecati na uspjeh svog djeteta.


Da bi posao učitelja i nastavnika bio što uspješniji, nužna je uska suradnja roditelja (ili staratelja) i njih. Bez toga je naprosto nemoguće da se dijete razvije u uspješnog pojedinca koji će znati kako se nositi sa svim izazovima koje će život prije ili kasnije staviti pred njega.

Učenici u školi provode većinu svog dana pa je zato nužno da se ondje osjećaju ugodno, ali i da roditelji znaju što i kako njihova djeca rade, kako se ponašaju prema drugima, jesu li sretna. Kratki roditeljski sastanci nikako nisu dovoljni da bi se nekom roditelju podastrla čitava slika njihova djeteta.

Potrebni su česti dolasci na individualne informacije, no i izvan toga postoje neke stvari koje bi svaki roditelj učenika trebao imati na umu, savjetuje učiteljica za Zadovoljna.hr.

1. Dijete ne mora biti savršeno

Pritisak koji dijete osjeća ako ga se prisiljava na to da stalno uči ili se bavi izvannastavnim aktivnostima koje ga ne zanimaju neće donijeti napredak. Umjesto toga potičite ga da se razvija u onome što voli. Primjerice, neki su učenici sjajni u sportu, drugima nema premca u umjetnosti, treći su pravi matematički genijalci. I jedno područje istinskog zanimanja i više je nego dovoljno za uspjeh.

2. Pratite napredak djeteta, a ne samo ocjene

Praksa pokazuje da se roditelji prečesto usredotočuju na ocjene umjesto na napredak djeteta. Dijete ne mora nizati odlične ocjene da bi bilo uspješno. Da, ocjene jesu presudne za upis u najbolje srednje škole, ali nikako ne određuju životni uspjeh. Mnogo je značajnije ako dijete pokaže napredak u nekom od nastavnih predmeta koji mu je predstavljao velik problem.

3. Razgovarajte s djetetom o školskom danu

Kada dijete stigne iz škole, pitajte ga kako je provelo dan, što je novo naučilo, što se događa u razredu, kako su njegovi prijatelji i slično. Takvi mali razgovori, makar u trajanju od nekoliko minuta, mogu vam dati dobru sliku o tome kako se dijete snalazi u školi.

4. Potičite ga da što više čita

Da bi dijete steklo naviku čitanja, odvedite ga povremeno u knjižaru ili knjižnicu, dajte mu da odabere bilo koju knjigu po svome izboru koja neće biti dio lektirnog popisa. Potičite ga da čita i dječje časopise, napose one edukativnog karaktera, a nakon čitanja možete zajedno raspravljati o obrađenoj temi.

5. Vi ste najveći uzor svome djetetu

Nerealno je očekivati od djeteta da će biti sve ono što vi želite ako ste sami daleko od toga. Primjerice, ako sami nikada ne posežete za knjigom te vas dijete zaista nikada nije vidjelo kako čitate, ne možete očekivati da će samo veselo prionuti na čitanje. Jednako je i s boravkom u prirodi i svime ostalim. Djeca uče po modelu, odnosno kopiraju ponašanje svojih roditelja, i to nesvjesno. Zato je nužno da im budete uzor.