Povodom Dana žena učenici obradovali štićenice Doma penzionera Tuzla

Sjajna ideja iz jedne osnovne škole u Tuzli urodila je plodom, te su na Dan žena obradovane štićenice Doma penzionera u Tuzli.


Da najmlađi pokazuju veliku brigu za starije i vode računa o njihovim osjećanjima i potrebama, pokazao je današnji gest učenika Osnovne škole Tušanj.

Oni su, uz pomoć svojih roditelja i nastavnika, odlučili obradovati štićenice Doma penzionera Tuzla povodom praznika Dana žena.

Male vrijedne ruke su napravile desetine čestitki, a prikupljenim novcem obezbijedili su cvijeće te hranu i piće kako bi štićenice Doma ovaj Dan proslavile što ugodnije.

Danas smo pripremili čestitke koje smo pravili kod kuće donijeli smo im hranu i sve što im je potrebno… jer ipak i njima nekad treba pomoć i dosta nekih stvari kako bi oni bili sretni i zadovoljni, kazala je učenica Ema Halilović.

 – Puno toga sam radila i puno truda su svi unijeli u ovaj projekat. Poželjeli smo im sretan Osmi mart i da im svaki sljedeći dan bude bolji, dodala je učenica Meldina Suljanović.

Posjete u Domu su donedavno bile zabranjene, pa su se štićenici uželili razgovora s gostima. Posebno ih raduje činjenica da mladi misle na njih i da u vrijeme pandemije ipak nisu zaboravljeni.

 – Hvala lijepo za sve što su nam priredili, što su nam došli i podijelili cvijeće, da se osjećamo bolje, jer biti zatvoren dvije godine nije jednostavno, ali šta ćemo, tako mora biti, ali zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovome, kazala je Zorica Pejić, štićenica Doma penzionera Tuzla, javlja RTV Slon.

Pa hvala im, dosta mi znači, puno, hvala im što su se sjetili nas starijih … Da nam bude svima sretan Osmi mart, da se provedemo lijepo, da budemo zdravi i veseli još puno godina ovako, dodala je korisnica Doma Ljudmila Andrić.

Do ideje, kažu nastavnice, nije bilo teško doći. Na časovima s djecom su razgovarale o vođenju brige o starijima, pomaganju i empatiji prema jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva, pa su sami učenici spomenuli Dom penzionera i želju da im na neki način pomognu. Praznik je bio dobar povod.

 – Zaista je bilo očaravajuće koliko su djeca bila oduševljena idejom, koliko su čestitki napravili, divnih kreativnih čestitki, koliko su roditelji učestvovali u pravljenju čestitki, pripremi kolača, novčanim sredstvima, kazala je Alma Džafić, nastavnica u Osnovnoj školi Tušanj.

Današnjim gestom učenici su unijeli radost i vedrinu u Dom penzionera podsjetivši korisnike na porodična okupljanja i slavlja, te pokazali da nečije malo nekome znači mnogo.