Postoje razlozi: Zašto Disneyevi likovi rijetko imaju majke?

Većina porodica je nepotpuna u Disneyevom svijetu i većini njih nedostaje upravo majka.


Iako publika voli Disneyeve filmove zbog njihovih lijepih priča, no lako je primijetiti da je većina porodica nepotpuna i da majke nisu prisutne. Možda ste se zbog toga zapitali zašto nedostaje tako važna osoba.

Danas vam donosimo razloge zašto ove likove nisu pratile njihove majke i kako to utiče na priču u cjelini.

Sve su priče o odrastanju.

Majke imaju veliki utjecaj na naš život. Oni nas njeguju, njeguju i odgajaju od djetinjstva, pa čak nam i daju savjete tijekom odrasle dobi. A isto vrijedi i za majke u filmovima i crtićima. Iako igraju važne uloge u životima likova, nekako im nedostaju Disneyevi filmovi.

Bambi, Pepeljuga i Belle iz Ljepotice i zvijeri ili nemaju ili gube majke na početku priče. Zbog toga likove odgajaju njihovi očevi. Ako mislite da je to samo slučajnost, varate se Ovi se likovi postavljaju u stalne teške situacije i postoji razlog zašto.

Odgovor dolazi od izvršnog producenta Don Hahna. Navodi da su Disneyevi filmovi o odrastanju. Hahn kaže:

 – Jedan od razloga je praktičan jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Disneyevi filmovi o odrastanju. Otprilike su tog dana u vašem životu kada morate prihvatiti odgovornost. Simba je pobjegao od kuće, ali morao se vratiti.

Lista likova koji su morali odrasti još uvijek traje. Anna i Elsa iz “Frozen”, Lilo (Lilo & Stitch), Rapunzel (Tangled), Aurora (Trnoružica), Aladin i Jasmine (Aladdin), Ariel (Mala sirena) i Snjeguljica (Snjeguljica i sedam patuljaka).

Producent nastavlja:

 – Ukratko, puno je brže da likovi odrastu kad im oduzmete roditelje. Bambijeva majka strada, pa mora odrasti. Belle ima samo oca, ali on se izgubi, pa ona mora stupiti u tu poziciju.

Walt Disney je nažalost izgubio majku

Hahn daje i drugo objašnjenje zašto Disneyevim likovima nedostaju majke. U ovom slučaju to je teorija vezana za njegovog tvorca Walta Disneya. Priča je povezana s Disneyevim kupovinom kuće za roditelje četrdesetih godina, a kasnije i gubitkom majke u tragičnoj nesreći. Hahn navodi da je ova strašna nesreća možda razlog zašto likovima nedostaje majka.

Uzimajući u obzir da majčina figura znači sigurnost i brigu, sada postaje jasno zašto likovi u Disneyevim filmovima rijetko imaju majke. Nemajući ih pored sebe, protagonisti su prisiljeni brzo odrastati, donositi odluke i … pisati vlastite priče. Možda su zato Disneyevi filmovi ipak toliko posebni!

Šta mislite koja je uloga majke u filmovima? Koja je bila vaša teorija zašto Disneyevim likovima nedostaju mame? Mislite li da se likovi razvijaju drugačije odgajanjem bez majki?