Porazne slike iz BH škole: Učenici zbog grijanja u jaknama prate nastavu

Zašto se dozvolilo da đaci uče u prehladnim učionicama, pored prozora između kojih puše vjetar i idu u svlačionice sa kojih otpadaju komadi plafona?


Foto: Srpskainfo

Prozori između kojih puše vjetar, kanalizacione cijevi koje strše nad glavama učenika u svlačionicama, đaci i profesori koji sjede u jaknama u učionicama. To je stanje u banjalučkoj Gimnaziji, najstarijoj školi u entitetu RS.

Doduše, grijanje je “zakrpljeno”, a i sunce je malo ogrijalo, pa je nastava postala podnošljivija, piše Srpskainfo.

Gimnazijalci i njihovi profesori prošle sedmice, kada je temperatura vani bila vrlo niska, u jaknama i kapama sjedili su u hladnim učionicama zbog kvara na, već odavno ostarjelim, instalacijama. Jedni radijatori su radili, drugi nisu, a sve je počelo kada je pukla cijev i voda počela da curi.

Foto: Srpskainfo

 – Ovo je samo zakrpljeno, nije popravljeno. Curi u jednoj učionici u prizemlju. Nije da lije, ali kaplje stalno iz jedne cijevi. Da bismo to popravili moramo da zaustavimo grijanje u školi, opet ispustimo vodu… To je proces koji ne možemo uraditi za dan, dva. Onda je hladno djeci. A oni su sada sretni što ne moraju da sjede u jaknama, kaže direktorica Gimnazije Vita Malešević.

Jednom prilikom je rekla da ovoj školi treba milion maraka kako bi se popravio propali krov, sredilo grijanje, fasada, voda, struja, prozori.

 – Nije to problem samo za jednu instituciju, to je problem države. Obraćala sam se gradu, ministarstvu, kome god sam mogla, pisala sam o stanju u Gimnaziji, priča ona.

Foto: Srpskainfo

Kako je moguće da škola sa takvim rejtingom i historijom bude dovedena u stanje u kojem je, pitaju se mnogi. Zašto se dozvolilo da đaci uče u prehladnim učionicama, pored prozora između kojih puše vjetar i idu u svlačionice sa kojih otpadaju komadi plafona, vire cijevi kanalizacije i gdje nemaju čestito mjesto da se umiju.

Lako je iz udobnih fotelja upirati prstom ko je kriv i ko to nije ništa uradio do sada. Lako je sjediti u udobnim kancelarijama i sporadično osuđivati kako djeca uče u jaknama. U 2022. godini.