Pojačane mjere sigurnosti u školama: Direktor i razrednici moći će da pretresaju torbe učenika

Jedna od najvećih briga roditelja su problematična i agresivna djeca.


Ilustracija: Školski.ba / ENVATO
Ilustracija: Školski.ba / ENVATO

Osnovna škola “Drinka Pavlović” odlučila je da sama uvede dodatne mjere bezbijednosti osim onih koje je uvela država nakon tragedije koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” kada je Kosta K. (13) ubio osmoro svojih drugara i čuvara.

Naime, Savjet roditelja Osnovne škole Drinka Pavlović usaglasilo se zajedno sa školom oko 12 mjera kojima bi se školskom osoblju dala dodatna ovlašćenja kako bi se povećala bezbijednost djece, piše Informer.

Ivan Ristić, predsjednik Savjeta roditelja rekao je da su roditelji jednoglasno bili za ove mjere jer u školi postoje problemi sa pojedinom djecom i prije tragedije koja se desila.

Kako je istakao, mjere će važiti do kraja školske godine, a između ostalog, roditelji će dati razrednim starešinama, direktoru i njegovom pomoćniku saglasnost kojom će smjeti da pretresu torbe učenika ukoliko posumnjaju da kod sebe imaju nešto što je nedozvoljeno.

Takođe, pooštren je i ulazi i izlaz iz školske zgrade, zadržavanje u školskom dvorištu van odmora odnosno nastave, ali je povećan i broj nastavnog osoblja koje će dežurati po spratovima škole.

Jedna od najvećih briga roditelja su problematična i agresivna djeca. Tako je prema riječima Ristića jedan dječak veoma agresivan, postoje i tuče devojčica, a imaju i dijete koje je žrtva vršnjačkog nasilja.

Savjet je zaključio da se policajac nalazi u školi samo do 16 sati i da će zatražiti da se uvede i jedan koji će biti do kraja nastave odnosno večernjih sati.

– Jako je važno da policajac bude tu. Oni sada pretresaju djecu koja imaju dosije. Juče smo saznali da je jedan dječak poneo baklju i policija ga je spriječila da je unese u školu, ističe Ristić.

Predsjednik Savjeta Roditelja kaže da ima nekoliko odjeljenja u kojima ima djece koja su problematična.

Voditeljka Milica Kon izjavila da je njeno dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja baš u ovoj školi. Ona je ispričala da je njena kćerka prvi razred, a da je doživjela da je jedan dečak drži dok je drugi udara pesnicama.

– To se ne dešava samo njoj, nego svima, rekla je ona.

I Ana Mihajlovski potvrdila je da je i njeno dijete, koje ide u isti razred sa kćerkom Milice i Marka Kona, prošlo kroz sličan oblik nasilja.

– Nisam željela da pričam o svojoj djeci i našim iskustvima, ali i moj sin ide u isto odjeljenje i on je našamaran u prva dva mjeseca prvog razreda od strane dva dječaka, a osim razgovora škola zaista nema mehanizme. Inače mi je dijete dobilo diplomu za najboljeg druga u razredu, nije “zaslužio” šamaranja. Mi nemamo adekvatne mehanizme za rješavanje nasilja u školama i profesorima jesu vezane ruke. Mi što vrištimo danas više od svih, vjerujte mi, vrištimo zato što se osjećamo ugroženo već predugo, istakla je Mihajlovski.

Problematični od prvog osnovne

Ristić objašnjava da su i roditelji pomalo udaljeni jedni od drugih, i sada se pokušavaju stvoriti veze i između samih roditelja na sastancima koji se prave povodom bezbijednosti u školi.

– Najveći problemi se dešavaju za vrijeme odmora i međusmjena. I zato ako imate stalno nekoga dežurnog, onda se prevenira to, objasnio je on.

On kaže da je simptomatično to što u starijim razredima probleme prave djeca koja su to radila “od prvog osnovne”.

– Obično problemi počnu več u prvom, a to su ista djeca koja i kasnije prave haos. Rijetko kad se dešava da neko počne da pravi probleme u petom, šestom razredu. Ali ćemo pokušati sve to da riješimo i pristupimo svakom odjeljenju, zaključio je Ristić.

Mjere koje su donesene u OŠ Drinka Pavlović:

  1. Dežurstvo nastavnika počinje u 07:40 sati, dežurni nastavnici se nalaze na ulazu, dvorištu i svakom spratu škole.
  2.  Privatno obezbjeđenje dolazi u pola osam i tu je do 19:30
  3.  Školski policajac radi od 08-16 sati. Zahtijevaćemo još jednog policajca da bi bile pokrivene obje smjene.
  4. Svi učenici u školu ulaze na glavni ulaz, a kapija u dvorištu se zaključava. Roditelji koji dolaze po djecu iz boravka takođe ulaze na glavni ulaz iz Kosovske ulice.
  5. Učenici koji su na posebnom režimu ishrane, istu moraju ponijeti u školu.
  6. Domar će zaključati vrata koja izlaze na dvorište u popodnevnoj smeni i nakon šestog časa će biti tu dok učenici ne napuste školu (glavni ulaz).
  7. Učenicima je nakon nastave u popodnevnoj smjeni zabranjeno zadržavanje u dvorištu. Nakon popodnevne nastave učenici idu kući.
  8.  Po protokolu o prevenciji nasilja svaki učenik u bilo kom trenutku može da se obrati svakom nastavniku ili stručnim saradnicima za pomoć.
  9. Odjeljenjske starješine će vam dostaviti saglasnosti kojom ćete potpisati da na osnovu osnovane sumnje možemo pretresti stvari vašeg djeteta. Pretres može vršiti odjeljenjski starješina, direktor i pomoćnik direktora.
  10. PP služba radi u obje smjene i bez saglasnosti roditelja pedagog i psiholog može pozvati svakog učenika na razgovor. Tako je bilo i do sada i to je ustaljena procedura za vreme nastavnog dana.
  11.  Zaposleni, roditelji i učenici su obavezni da direktoru, pomoćniku direktora, sekretaru škole ili dežurnom nastavniku prijave svaku pojavu za koju posumnjaju da bi mogla da ugrozi bezbijednost učenika.
  12. Savjet roditelja će se sastajati od sada pa do kraja ove školske godine svakog ponedeljka u 18h.