Pogledajte koliko će se učenika upisati u srednje škole u Kantonu Sarajevo

Prvi konkursni rok u srednjim školama trajat će do 18. juna do 16 sati, a drugi od 24. do 28. juna, kaže Hota-Muminović.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Povodom početka upisa u srednje škole u KS-u, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog teleinformatičkog centra UTIC Elmedin Selmanović u petak su održali pres-konferenciju.

Prvi konkursni rok trajaće do 18. juna do 16 sati, a drugi od 24. do 28. juna. Sretni smo što će još jedna generacija učenika osnovnih škola dobiti priliku da pronađe svoje mjesto, da pokaže koliko je konkurentna, ali i što će nastaviti formalno obrazovanje.

Online sistem

 – Očekujemo da se upiše oko 3.800 učenika i da svi oni odaberu po tri opcije škola, po vlastitom izboru. Plan upisa postavljen je nešto šire iz razloga što jedan dio učenika dolazi izvan KS-a, a postoji određen broj privatnih škola koje su dio ovog online sistema. U sistemu upisa nalaze se 43 srednje škole, od čega je 36 javnih i sedam privatnih. Poželjela bih svim učenicima sreću i da ovaj proces upisa zajedno s roditeljima i starateljima dožive sa što manje stresa, rekla je ministrica Hota-Muminović.

Objavljen je i konkurs za deficitarna zanimanja za 13 srednjih škola – prvi put za učenike i trećih razreda, što znači da će Ministarstvo finansirati cjelokupno školovanje ovih učenika i njihove 1, 2. i 3. razred sa zanimanjima koja se stiču trostepenim srednjoškolskim obrazovanjem, piše Oslobođenje.

Uključene su i škole za učenike s poteškoćama, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje iz svake škole stipendira po 30 učenika, a zanimanja su stolar, bravar, hemijski čistač i dr.

Objavljen je i poziv za stipendiranje talentovanih/nadarenih učenika, tj. učenika koji imaju odličan uspjeh tokom školovanja i osvajali su nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, a sve s ciljem što veće promocije STEM nauke.

Nedoumice

Direktor Selmanović je istakao zadovoljstvo što je UTIC već pet godina partner resornom ministarstvu u provođenju procesa online upisa učenika u srednje škole.

Rekao je da je broj učenika devetih razreda ove godine bio 3.956, od čega je već do sada sistemom online upisa pristupilo oko 3.600 učenika.

Naglasio je da se ukoliko učenici ili roditelji budu imali određenih nedoumica mogu obratiti timu za podršku UTIC-a, gdje će dobiti sve dodatne informacije.