Pet tema o kojim morate razgovarati sa djetetom prije desete godine

Razgovore o nekim temama morate obaviti do desete godine djetetovog života.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Možda mislite da su na pragu druge decenije života vaši mališani još uvijek nespremni za ozbiljne razgovore, ali upravo je to vrijeme kada sa njima morate otvoreno razgovarati o pet važnih tema.

1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana djeca postanu svjesna vrijednosti novca. Tačnije, znaju da im novac može donijeti mnogo toga, ali još uvijek ne razumiju pojam finansijske odgovornosti. S obzirom na to da djeca u tim godinama ne mogu sama da zarađuju, stručnjaci savjetuju da im uz pomoć džeparca objasnite šta znači odgovorno postupati s novcem. Džeparac ne mora biti velika, nego simbolična svota, piše Zadovoljna.hr.

Objasnite im da će štednjom novca dugoročno moći da kupe nešto što im je važno. Ako budu previše trošni i odmah potroše džeparac, onda će se morati da se odreknu bitnih stvari jer ih jednostavno neće moći priuštiti.

Zbog pritiska društva i okoline djeca danas od roditelja često zahtijevaju skuplje predmete ili odjeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtjev, ponudite im da učestvuju u troškovima. Tu će moći da upotrebe novac od džeparca i shvatiti kako funkcioniše finansijska odgovornost.

2. Razgovor o pritisku i zlostavljanju od strane vršnjaka

Čim krenu u školu, djeca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije rijetkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao jači skup koji pokušava da dominira nad slabijom. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u zlostavljanje, odnosno međuvršnjačko maltretiranje i nasilje.

Djeca jako dobro skrivaju činjenicu da ih neko maltretira i upravo to mora da postane redovna tema vaših razgovora. Podstaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći.

Redovno ih ispitujte o djeci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vrijeme mogli da prepoznate potencijalni problem. Saznajte šta učiniti ako je vaše dijete žrtva maltretiranja ili zlostavljač.

3. Razgovor o samopoštovanju

Osjećaj samopoštovanja prvo treba da steknu, a zatim da nauče kako da ga zadrže. Pritisak okoline često ih tjera na nerazumnu kompetitivnost u svim područjima, što djeci stvara veliki stres. Ako ne postignu rezultate koji su zadovoljavajući, često se osjećaju loše jer misle da nisu dovoljno dobri.

Do 10. rođendana morate ih naučiti da je uloženi trud zapravo važniji od rezultata i da ga treba jednako cijeniti kao i prvo mjesto na takmičenju ili najviše postignutih golova.

Tako neuspjesi na koje svi nailazimo tokom života neće uticati na njihovo samopoštovanje. Niko ne može sve da odradi savršeno, niti treba stalno težiti savršenstvu, jer je to pritisak koji može uticati na psihološko i fizičko zdravlje.

4. Razgovor o drogi

Bez obzira na to gdje živite, droga je realna opasnost za vaše dijete. Možda mislite da djeca tog uzrasta nemaju prilike da dođu u kontakt s drogom ili saznaju nešto o njoj, ali, nažalost, informacije tog tipa lako nađu put do te ranjive skupine.

Morate im objasniti da samo jedan pokušaj eksperimentiranja s drogom može ostaviti ozbiljne posljedice. Ne izbjegavajte razgovor o najtragičnijoj posljedici drogiranja – smrti.

Tokom odrastanja susresće se s ljudima koji će ih nagovarati na uzimanje opojnih sredstava, a oni tada moraju biti snažni i oduprijeti se tome. To će lakše uraditi ako su odmalena upoznati s opasnostima koje droga donosi.

5. Razgovor o seksu

Djeca su danas konstantno izložena internetu i televiziji, neiscrpnom izvoru raznih informacija. Zbog toga brže sazrijevaju i imaju puno pitanja. Tema koja ne bi trebala da bude tabu nakon 10. rođendana svakako je seks. Velika je vjerovatnoća da čak i u tim godinama o seksu znaju više nego što možete zamisliti, ali važno je da o tome razgovaraju s vama kako bi imali realnu sliku o odgovornom seksualnom životu.

Mnogi roditelji se plaše toga jer misle da će tako podstaći djecu na prerano upuštanje u seksualne odnose, ali stručnjaci kažu da će upravo otvoren razgovor to spriječiti. Zato je važno zaboraviti na neprijatnost, jer je bolje da vi postanete izvor ispravnih informacija o seksu umjesto njihovih vršnjaka.