Pedijatri otkrili: Zašto bebe sišu palac?

Kako sisanje palca utiče na razvoj djece.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prirodna navika sisanja podiže endorfine odgovorne za dobro raspoloženje u mozgu vaše bebe. Sisanje – dojka, duda, palac – pokreće umirujući refleks i čini ugodu koje se beba teško može odreći.

Kada djeca prestaju sisati palčeve?

Većina djece prestaje sama od sebe sisati palčeve između druge i četvrte godine. Nije potrebna nikakva intervencija! Ali ako dijete nastavi redovno sisati palac nakon što mu izbiju stalni zubi, vrijeme je da razmislite o intervenciji.
Produženo i dugotrajno sisanje palca može dovesti do prekomjernog ili otvorenog zagriza, anomalije u kojoj se prednji zubi ne dodiruju tokom zagriza, odnosno postoji razmak između njih, što može dovesti do bolnog žvakanja, ali i poteškoća u govoru i izgovaranju pojedinih riječi.

Većina će djece, od sisanja palca, zbog pritiska vršnjaka odustati prije nego što krenu školu, ali neka će trebati pomoć i ohrabrenje.

Počnite malim koracima!

Mišljenje pedijatara jest da je o takvim temama s djecom važno razgovarati iz njihove perspektive. Ali, doslovno. Kada s djetetom razgovarate o njegovom sisanju palca, čučnite ispod razine njegovih očiju. Ovaj stav pomaže djeci da osjete da im se obraćate s poštovanjem. Koristite samo pozitivne i prijateljske riječi, fokusirajući se isključivo na problem koji rješavate.

Djeca sišu palčeve kada se osjećaju nesigurno ili im je potrebna utjeha. Ako vam ovo zvuči poznato, pomozite djetetu pronaći novu umirujuću naviku. Ljubav obično ovdje čini čuda. Kažnjavanje nikako nije opcija!

Ako je vaše dijete, strastveni ‘sisavac’, a ima određeno vrijeme kada mu je to omiljena navika, za vrijeme čitanja priče ili netom prije spavanja, dogovorite da je to jedino vrijeme kada se na ovaj način može razonoditi. Dakle, dopustite mu sisanje palca za vrijeme čitanja priče ili netom prije spavanja, pišu Roditelji.hr.

Ako je dijete starije, objasnite mu kako sisanje palca može negativno utjecati na njegove zube, govor i kožu. Uostalom, vaš mališan vjerovatno nema pojma da je sisanje palca loša navika. Recite mu nešto poput:

 – Sisanje palca ti može iskriviti zube, a možete zamoliti stomatologa da mu objasni što se može dogoditi ako ne prestane sisati.

Kad nije u prostoriji, a znate da bi vas moglo čuti, glasno šapnite drugoj osobi (ili čak plišanoj igrački) koliko ste ponosni što dijete pokušava prekinuti naviku sisanja palca. Djeca će prije reagirati na pohvale nego na kritike.

Pokušajte reći nešto poput:

 – Noa je bio super i danas nije sisao palac. Tako sam ponosna na njega! ili

 – Znam da je Tari teško prestati sisati palac, ali se jako trudi zaspati bez toga.

Kasnije, ponovite isti kompliment pred nekim drugim i nastavite motivirati svoje dijete. Kada dijete shvati štetu od sisanja palca, prestat će. Naviku je moguće riješiti u samo nekoliko dana. I zapamtite da sve oko odvikavanja treba biti pozitivno! Neka vam utjeha bude u tome da čim dijete prestane sisati, njegovi će se zubi i vilica početi vraćati u svoj prirodni položaj i oblik. Super vijest, zar ne?