Pedijatar tvrdi da bi djeca trebala spavati s mamom do treće godine

Djeca bi trebala spavati u majčinom krevetu najmanje do treće godine, kontroverzni je savjet koji dolazi od pedijatra.


Foto: Envato
Foto: Envato

Djeca bi trebala spavati u majčinom krevetu najmanje do treće godine, kontroverzni je savjet koji dolazi od pedijatra Nilsa Bergmana sa Univerziteta u Južnoafričkoj Republici. Kako prenosi ”Daily Mail”, ovaj je pedijatar otkrio da bebe stare dva dana koje su smještene u krevetiće spavaju lošije od onih koje drijemaju na majčinim prsima.

Njihova su srca također bila pod većim stresom, tvrde stručnjaci koji su radili na ovoj studiji. Proučavano je 16 dojenčadi dok su spavali na majčinim prsima i u krevetiću kraj njenog kreveta. Rezultati su pokazali da je bebino srce bilo pod tri puta većim stresom kada je spavalo samo nego kad je spavalo u blizini svoje mame.

– Kada spavaju odvojeno, majka i dijete se teže povezuju, a to također šteti razvoju mozga te vodi problematičnim ponašanjima kako dijete raste, objašnjava Bergman, koji je specijalista perinatalane neuronauke i poznati zagovornik kontakta kožom na kožu između majke i novorođenčeta.

On dodaje kako bi za optimalan razvoj djeteta ono trebalo spavati u istom krevetu s majkom do dobi od tri ili čak četiri godine.

Britanska dobrotvorna organizacija ”National Childbirth Trust” zalaže se za zajedničko spavanje roditelja i djeteta, sve dok roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge, nisu pretili, bolesni ili pretjerano umorni. Ipak, tvrde kako je najsigurnije da dijete spava samo, ali ipak dijeli sobu sa svojim roditeljima.

Profesor George Haycock iz Zaklade za proučavanje smrti dojenčadi rekao je:

 – Naš stav kao zaklade je da dugujemo javnosti preporučiti kako je ipak najsigurnije mjesto za spavanje djeteta u njegovom vlastitom krevetiću u roditeljskoj sobi.