Ovih 10 rečenica bi svaka djevojčica trebala čuti od svoje mame

U nastavku donosimo 10 rečenica koje bi svaka kćerka trebala čuti od svoje mame.


Foto: Envato
Foto: Envato

Odnos majki i njihovih kćerki često je kompleksan, ali možda najvažniji odnos u životu jedne žene. Baš je zato Grace Clausing, majka petogodišnje djevojčice za iMom podijelila vrijedne istine koje dijeli sa svojom kćerkom i za koje se nada da će je pratiti u svim životnim razdobljima.

Odgajati kćer veliki je izazov u svijetu izvrnutih vrijednosti pa je ovih 10 rečenica vrijedno naslijeđe koje možete pokloniti svojim djevojčicama.

Predivna si

U svijetu koji više cijeni vanjsku ljepotu i površnost, pokažite svojim kćerima koliko su zaista predivne, kao osobe. Dajte im primjere njihove ljepote, koja nije isključivo fizička. Recite im koliko je predivno što su tople i empatične osobe, što su svoje i ne posustaju pod pritiskom vršnjaka. Isticanje njihove stvarne ljepote dat će im samopouzdanje da nastave biti takve.

Dovoljna si

Vjerovatno ste se i same više puta osjećale nedovoljno. Ne dozvolite da vaše djevojčice upadaju u iste zamke. Uvjeravajte ih da su dovoljno takve kakve jesu. Ne trebaju željeti biti bolje i drugačije, slijediti nekoga drugoga. Neka to čuju od vas.

Foto: Envato
Foto: Envato

Talentirana si

Svaka djevojčica ima neki svoj talent. Otkrijte ga i potičite ga. Neka u svakom trenutku zna da vjerujete u njezine interese i talent te da je podržavate u tome. Vaša je podrška presudna da se dijete, možda u nekom trenutku odluči svoje talente pretvoriti u životni poziv i posao.

Vrijediš

Jedna od najvažnijih rečenica koju možete reći svojoj kćeri je da je ona vrijedna vašeg vremena i pažnje. To ćete bolje komunicirate svojim djelima nego riječima, ali važno je da to i govorite. Pogledajte svoju djevojčicu u oči, uzmite je za ruku i govorite joj iz srca.

Pametna si

Ocjene nisu i ne smiju biti mjerilo nečije inteligencije. Vaša djevojčica ne mora biti dobra u svakom predmetu da biste hvalili njezine uspjehe. Fokusirajte se na njezine vještine rješavanja problema, kreativno razmišljanje, različite interese kad je hvalite. Neka vaš glas koji joj govori da je pametna bude glasniji od unutarnjeg i svih drugih glasova koji govore suprotno.

Ne brini previše

Anksiozne djece je sve više i zato je važno da vaša djevojčica od početka zna da je u redu biti zabrinut, ali da nas neke stvari ne trebaju previše zabrinjavati. Stres nas crpi i krade nam radost. Naučite svoju djevojčicu kako da se s njim nosi kako bi joj u budućnosti bilo lakše.

Foto: Envato
Foto: Envato

Tvoja jedinstvenost je tvoja snaga

Naučite svoju djevojčicu da se nikada ne umanjuje samo kako bi negdje pripadala. Moguće je da će se ponekad isticati i da joj to neće uvijek biti ugodno, ali vrijedit će ostati dosljedan sebi. Žene koje se prihvataju onakvima kakve jesu, žive sretnije živote.

U redu je pokazati emocije

Vaša djevojčica treba znati da su sve emocije dobre i da je u redu pokazati ih. Također, važno je da je naučite da je kontrola tih emocija jednako važna. Kontroliranje vlastitih emocija pomoći će joj da ostane mentalno zdrava.

Samo naprijed!

Ne dozvolite da strahovi od neuspjeha spriječe vašu djevojčicu da ide za svojim snovima. Pomozite joj da razumije kako ono što drugi misle nije važnije od onoga što ona želi i misli da može. Neuspjeh je dio svakog puta i ne treba od njega praviti dramu. On je naš veliki učitelj i poticaj za novi pokušaj.

Volim te

Iako se ova rečenica čini kao nešto što se podrazumijeva, pobrinite se da je vaša djevojčica čuje svaki dan. Ponekad možete spomenuti neke sitnice koje volite kod nje, a ponekad joj to napišite na papirić koji ćete ostaviti u njenoj sobi ili pernici. Važno je da u svakom trenutku zna da je voljena.